joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 noiembrie, 2022

Verzii, parte a coaliției de guvernare din Austria, nu susțin vetoul anunțat de ministrul de interne Gerhard Karner și cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, a precizat liderul formațiunii, vicecancelarul Werner Kogler, potrivit Kurier.

„Austria susține în continuare oficial Croația, precum și România și Bulgaria la aderarea la spațiul Schengen”, a declarat Kogler.

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a călătorit recent la Viena pentru a discuta personal cu Karner despre asta, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdschiev, l-a sunat pe ministrul ÖVP.


Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale și dorește ca aceasta să fie votată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie.

Prelungirea necesită unanimitate între statele membre Schengen. Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului, precum și a patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Riga, că termenul final pentru decizia privind aderarea României la Schengen nu este 8 decembrie, când are loc Consiliul JAI. Președintele spune că 8 decembrie este o dată la care poate fi discutată posibilitatea aderării, dată care poate fi amânată până România va fi sigură de rezultatul votului.

„Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni”, până când toate întrebările altor state precum Austria, Olanda sau Suedia primesc răspunsuri clare, a spus președintele Iohannis.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: