luni

22 iulie, 2024

25 noiembrie, 2022

Verzii, parte a coaliției de guvernare din Austria, nu susțin vetoul anunțat de ministrul de interne Gerhard Karner și cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, a precizat liderul formațiunii, vicecancelarul Werner Kogler, potrivit Kurier.

„Austria susține în continuare oficial Croația, precum și România și Bulgaria la aderarea la spațiul Schengen”, a declarat Kogler.

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a călătorit recent la Viena pentru a discuta personal cu Karner despre asta, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdschiev, l-a sunat pe ministrul ÖVP.


Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale și dorește ca aceasta să fie votată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie.

Prelungirea necesită unanimitate între statele membre Schengen. Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului, precum și a patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Riga, că termenul final pentru decizia privind aderarea României la Schengen nu este 8 decembrie, când are loc Consiliul JAI. Președintele spune că 8 decembrie este o dată la care poate fi discutată posibilitatea aderării, dată care poate fi amânată până România va fi sigură de rezultatul votului.

„Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni”, până când toate întrebările altor state precum Austria, Olanda sau Suedia primesc răspunsuri clare, a spus președintele Iohannis.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: