luni

26 februarie, 2024

23 noiembrie, 2022

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Riga, că termenul final pentru decizia privind aderarea României la Schengen nu este 8 decembrie, când are loc Consiliul JAI. Președintele spune că 8 decembrie este o dată la care poate fi discutată posibilitatea aderării, dată care poate fi amânată până România va fi sigură de rezultatul votului.

„Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni”, până când toate întrebările altor state precum Austria, Olanda sau Suedia primesc răspunsuri clare, a spus președintele Iohannis.

Problemele din jurul extinderii spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația urmează să fie discutate la finalul lunii noiembrie într-o reuniune pregătitoare a Consiliului JAI din 8-9 decembrie. La această reuniune se va vota extinderea doar dacă statele vizate cer în prealabil acest vot. România a mai amânat (mai exact, nu a cerut organizarea votului) în trecut un asemenea vot din cauză că se aștepta ca rezultatul să nu îi fie favorabil.


Candidate la intrarea în Schengen sunt în acest moment România, Bulgaria și Croația. Dintre acestea trei, în ciuda presiunilor constante și a declarațiilor optimiste din România și Bulgaria, doar Croația este sigură de succesul demersului.

Ruta balcanică e problema migrației, nu România

Şeful statului a spus că sunt politicieni din Austria care au ridicat problema aderării României la Schengen din cauza că ţara noastră are un număr mare de migranţi care ajung în centrul Europei fără a fi controlaţi la frontierele externe ale UE.

„România nu a fost, nu e şi nu va fi o ţară care generează migraţia sau permite migraţia necontrolatră. Am auzit şi eu că partea austriacă a venit cu nişte date care, după părerea noastră, trebuie să fie foarte atent verificate.

Repet, prin România nu a existat, nu există şi nu va exista un flux migratoriu necontrolat. Noi ştim de unde vin migranţii şi pe unde trec şi în discuţii între experţi aceste lucruri vor fi explicate şi părţii austriece. Cert este că nu prin România vin aceşti migranţi care creează îngrijorări pe care le putem înţelege în Austria.


Ruta balcanică e problematică. Noi am luat toate măsurile. România nu e parte a rutei balcanice de migranţie necontrolată. România are potenţial, are capacitatea de a veni în sprijinul austriecilor pentru a domoli acest flux”, a precizat preşedintele Iohannis.

Precizările președintelui Iohannis: Suntem pregătiți de 11 ani

„România e pregătită de 11 ani. Acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani. Totuşi, anii au trecut şi am reluat cu insistenţă solicitările pentru a finaliza acest demers. Au existat în spaţiul european câteva solicitări care se refereau la noi. Una a fost să fie terminat, finalizat procesul MCV, lucru care s-a întâmplat ieri, când Comisia Europeană a decis că s-a terminat MCV, fiindcă România a a atins toate obiectivele.

A doua chestiune a fost ridicată de mai multe voci – oare România mai e pregătită să adere la Schengen? A existat o misiune de evaluare la care au fost experţi. Au venit, au verificat şi au scris un raport nu pozitiv, ci foarte pozitiv. S-a dorit pe anumite sectoare încă o aprofundare a acestei verificări. Raportul este foarte pozitiv şi îndeplinim toate, toate cerinţele pentru a deveni parte a Schengen”, a declarat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă comună susţinută, miercuri la Riga, cu preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits.

Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care nu este, poate, cel aşteptat

Preşedintele României a avansat şi posibilitatea ca decizia privind aderarea la Schengen a României să nu fie luată la Consiliul JAI din 8 decembrie.

„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca un fel de termen final ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen.

Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care nu este, poate, cel aşteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie. Şansele României sunt relativ bune. Avem şanse bune să fim acceptaţi în spaţiul Schengen, dar nu există o garanţie pentru asta.

Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen. Sunt întrebări legitime şi noi suntem dispuşi şi pregătiţi să dăm răspunsurile. Aşa putem să răspundem prietenilor olandezi că MCV e ridicat şi aceasta nu mai este o barieră. Nu avem flux migratoriu. Asta pentru prietenii austrieci.

Iar cei din Suedia care au avut întrebări care s-au referit mai mult la colaborarea poliţienească putem să le spunem nu doar că suntem pregătiţi, aşa psihic. Suntem pregătiţi cu oameni şi au existat până acum programe cu rezultate bune. Suntem dispuşi să le extindem. (…) Este de dorit ca, până la Consiliul JAI, toate aceste întrebări să primească răspuns şi să existe o înţelegere.

Însă vreau să fiu foarte clar – dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni, până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate, ci am fi un câştig real pentru spaţiul Schengen”, a concluzionat şeful statului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: