Democratia britanica seamana cu cea franceza sau germana? Cele trei mari democratii Vest-Europene seamana cu cea americana? Toate impreuna pot semana cu cea romaneasca? Eu zic ca nu! In primul rand pentru ca toate democratiile mentionate s-au nascut diferit. Unele prin nasteri naturale, altele cu forceps si in sfarsit unele prin cezariana. Rareori s-au facut si implanturi. Cunosc un singur implant reusit pana la capat – cel japonez. Majoritatea implanturilor au esuat si au degenerat in democratii “originale” (nici o aluzie la cea romaneasca).
Singurele asemanari care pot fi facute sunt cele care apartin replicarii unor institutii sau unor cutume. In nici un caz institutiile replicate nu pot functiona asemanator, desi le consideram la gramada si le numim la fel peste tot – “institutiile statului democratic”, iar cutumele le ambalam la gramada si le numim – “normele unei democratii liberale.”
Experientele facute in ultimele decenii de a implanta democratii s-au soldat cu esecuri, unele rasunatoare altele mai putin simtite si percepute de opinia publica internationala. Sa incerci sa implantezi un sistem democratic printr-un razboi este o aberatie sinistra, care a fost acceptata si este acceptata de asa zisa lume democratica. Fara sa ma joc cu cuvintele pot sa declar cu mana pe inima ca incercarile de a democratiza cu forta in zilele noastre este o forma clara de colonialism si aroganta a lumii occidentale fata de alte popoare / state / societati. Aceste incercari de democratizare “silita” s-au soldat cu fenomene care au produs exact inversul de ceea ce s-a dorit.
Democratia britanica si cea franceza au cunoscut regicidul (mazilirea regelui) ca fenomen extrem de rar ( Anglia – Edward al II-lea in 1327, Eduard al V-lea in 1483, Mary Regina Scotienilor in 1587 si ultimul Carol I-ul in 1649); Francezii au mai putini regi maziliti – Henry al III –lea in 1589, Henry al IV-lea in 1610 si ultimul Louis al XVI -in 1793, adica intr-un mileniu plus avem 7 regi maziliti (in ambele tari). Situatia in voievodatele romanesti este diametral opusa, in mai putin de un mileniu (cam 700 de ani), in Muntenia am avut aproximativ 90 de domnitori (inclusiv fanariotii), 48 dintre ei au fost maziliti. In Moldova am avut aproximativ 100 de domnitori (inclusiv fanariotii), din care 56 au fost maziliti.
Cred ca cifrele povestesc intreaga istorie a evolutiei istorice romanesti fata de cea occidentala. Boierii romani si-au rezolvat problemele fara ajutorul Magnei Carta, mult mai facil a fost regicidul cu sau fara ajutorul Inaltei Porti. In privinta asta nu pot sa nu-mi aduc aminte de propozitia care strabate vremurile a boierului Djuvara, istoric superb, considerat un original in sensul pozitiv al cuvantului: “ la noi, cateodata castiga boierii, alteori castiga voda, in orice caz cineva este mazilit”. Cuvintele au fost spuse intr-un interviu dinaintea ultimelor alegeri prezidentiale.
Democratia romaneasca de astazi este fara nici o fatarnicie asemanatoare celei care a existat intotdeauna, clasa politica este diferita, atat. Institutiile democratiei romanesti au fost deficiente, corupte si clientelare, cu mici intreruperi de la Cuza Voda incoace. Melancolia fata de perioada interbelica, faptic nu este justificata. Adevarat, alti oameni, mult superiori intelectual celor din perioada contemporana noua, metehnele au fost insa aceleasi.
Incercarea de implant a regelui Carol I-ul a rezultat intr-o altoire a bicisnicului sistem politic bizantino-otoman care a durat extrem de putin. De fapt Carol al-II-lea este reprezentantul politic al esecului experiementului de implant cu rezultate de altoire care a decedat extrem de repede, mult mai repede si tragic decat a fost preconizat de parintii Romaniei moderne.
Bineinteles ca demersul meu in acest articol este legat de evenimentele din Orientul Mijlociu (si Africa de Nord). Chemarile democratice si incercarile de a descrie fenomenul revoltei in felul in care este descris de presa occidentala sau perceput de opinia publica in Occident este in cel mai bun caz superficial. Turciei, singurul stat musulman, i-au luat aproape 80 de ani ca sa ajunga la un nivel democratic acceptabil , din acesti 80 de ani, jumatate de secol sprijiniti de baionetele generalilor. Despre pluralism etnic sau religios, nici vorba, desi in mare Turcia este considerata un stat democratic. Cati ani vor trebui Irakului sau si mai complicat Afganistanului sa ajunga la nivelul Turciei, nici macar nu vreau sa discut. Ei vor fi democrati poate peste 5-6 generatii, in cazul cel mai fericit.
Unii au avut noroc si au descoperit democratia printr-o evolutie naturala, Germania si Italia cu ajutorul forcepsului aliat, invinsi fiind dupa un razboi devastator. Japonia printr-un implant total, dupa tragedia imensa a celui de al II-lea Razboi Mondial. Acolo implantul a fost asemanator cu cel aplicat unei fiinte vii, prin eradicarea totala a sistemului imunitar al tarii – armata imperiala si statutul deic al Imparatului.
Cred ca Occidentul se grabeste cu sustinerea democratiilor originale ale Orientului, cred ca ar fi fost suficient pentru inceput sa promoveze drepturile omului in acele locuri fara a incerca sa-si bage batul in cuibul de albine pentru a scoate mierea-petrolului arab.
Cat despre noi? Nimic nou! Am pierdut ocazia sa implantam democratia prin promovarea punctului 8 al Declaratiei de la Timisoara. Nu am tratat boala, ci numai simptomul. De atunci incoace ne tratam cu antinevralnice. Uitati-va la noi, niste pitici in asteptarea Albei-ca-Zapada. Am ramas in lumea basmelor. Patetic!
Ilustratia cu permisiunea Maestrului Devis Grebu
Un răspuns