Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a amânat pentru 5 martie verdictul din dosarul în care Mircea Cosma, fost președinte al Consiliul Județean Prahova, și fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma (foto), sunt acuzați de DNA că ar fi luat o mită de un milion de euro.
Cei doi au fost condamnați în primă instanță la opt ani de închisoare (Mircea Cosma), respectiv cinci ani închisoare (Vlad Cosma).
Reamintim că Vlad Cosma a prezentat în ultim săptămână mai multe înregistrări audio, vrând să demonstreze că procurorii de la DNA Ploieşti, care au instrumentat dosarele în care este cercetat, alături de membri ai familiei sale, ar fi falsificat probe.
Laura Codruța Kovesi a răspuns acestei campanii spunând într-o conferință de presă că acest atac este întâmplător: „Asistăm în ultima perioadă la un festival disperat al inculpaţilor, un festival în care inculpaţi condamnaţi, în care inculpaţi trimişi în judecată spun neadevăruri, spun părţi de adevăr. (…) Acest atac nu este despre Kovesi, acest atac este despre procurorii care şi-au făcut treaba în ultimii ani şi acest atac vizează îngenuncherea statului român, vizează umilirea societăţii şi umilirea cetăţenilor români”, a spus șefa DNA.
Andreea Cosma: La DNA Ploiești „e cu paradeală la cetățeni”
La ședința de judecată de luni, ultima din acest proces, a participat și deputatul PSD Andreea Cosma, sora fostului deputat PSD Vlad Cosma, acuzată și ea într-un dosar de corupție.
Ea le-a oferit jurnaliștilor mai multe declarații despre relația sa personală cu fostul procuror DNA Ploiești Mircea Negulescu, dat afară din magistratură după difuzarea înregistrărilor realizate de Sebastian Ghiță.
Prezentăm dialogul Andreei Cosma cu jurnaliștii prezenți luni la Înalta Curte de Casație și Justiție:
Reporter: Vă plângeți, doamnă Cosma, că fostul procuror Mircea Negulescu în nenumărate rânduri v-a hărțuit…
Andreea Cosma: N-am spus că m-a hărțuit, am spus că mă curta…
Reporter: Vă curta. Dumneavoastră cum răspundeați la acele propuneri?
Andreea Cosma: Cum puteam să răspund? Aveam două variante: să mă duc la pușcărie sau să-i răspund lui Mircea Negulescu. Dumneavoastră ce-ați fi făcut?
Reporter: Cum i-ați răspuns?
Andreea Cosma: Cum i-am răspuns, în ce sens? (…) Păi am încercat să am o relație cu un om care era inuman, ca să pot să fie atât de uman cât să nu mă arunce în pușcărie pe nedrept, că de-aia mi-a făcut primul dosar, cu o cauză care nu există, la care am luat clasare, în care a vrut să mă arunce în pușcărie (…)
Reporter: În momentul în care vă făcea anumite propuneri fostul procuror Negulescu, dumneavoastră vă știați nevinovată, ați răspuns cumva la acele propuneri, dar n-ați avut încotro decât să faceți asta?
Andreea Cosma: Nu, doamnă, mi-era foarte frică. Omu’ nu e întreg la cap. Din prima zi în care m-am dus la Parchet, mi-a zis că-mi ia meseria, că o să-mi rămână copilul pe drumuri, că-mi ia casa, că-mi ia tot (…)
Doamnă, nu înțelegeți că la DNA Ploiești e așa: Ori te ard pe tine, ori îl ard pe celălalt. Cred că ați înțeles raționamentul. Acolo e cu paradeala la cetățeni. Știți ce înseamnă să pierzi o sarcină din cauza lui Negulescu? Știi ce înseamnă să stai opt luni și să nu mai ieși din oraș, că vrea Negulescu?
Dosarul în care se așteaptă decizia finală pentru Mircea și Vlad Cosma
În 1 noiembrie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar fiul său, deputatul Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare, în timp ce omul de afaceri Răzvan Alexe a primit o condamnare de doi ani şi jumătate de închisoare. În acelaşi dosar, Daniel Alixandrescu, directorul Direcţiei „Patrimoniu” din CJ Prahova, la data faptelor, a fost condamnat la şase ani de închisoare.
În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă, directorul Direcţiei „Patrimoniu” din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.
Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de DNA fiind acuzaţi că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denunţători în cauză, ale căror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.
Firmele controlate de cei trei sunt, la rândul lor, trimise în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar în care sunt inculpaţi Răzvan Alexe, dar şi fostul angajat al Secretariatului general al Guvernului, Marcel Păvăleanu, alături de alţi oameni de afaceri din Prahova.
„Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare” notau procurorii DNA în 2014, atunci când a început urmărirea penală în acest dosar.