joi

28 martie, 2024

7 iulie, 2014

Veniturile medii lunare pe o gospodărie au fost de 2.477 lei, în primul trimestru al anului 2014, iar veniturile băneşti medii au reprezentat 82,1% din acest total, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Cheltuielile totale au fost, în medie, cu 250 de lei mai mici decât veniturile, de 2.226 lei lunar pe o gospodărie, din care cele de consum au reprezentat 72,6%.

Veniturile

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.477 lei pe gospodărie şi 928 lei pe persoană.


Cele bănești au fost, în medie, de 2.034 lei lunar pe gospodărie (762 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 443 lei lunar pe gospodărie (166 lei pe persoană).

Sursa: INS

Veniturile medii din urban au fost cu 29,3% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 11,1% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor. Acestea au provenit în proporţie de 61,5% din salarii,  23,4% – din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 8,4% din total.

În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 37,7% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (32,2% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 5,5% din veniturile totale ale gospodăriilor din mediul rural.

O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (29,4%) şi celor din prestaţii sociale (25,4%), mai arată INS.

Cheltuieli


Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul I 2014, în medie, de 2.226 lei lunar pe gospodărie (834 lei pe persoană) şi au reprezentat 89,9% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.)

Cheltuielilor totale de consum sunt mai mari cu 487 de lei în urban faţă de rural, în timp ce cheltuielile pentru consumul alimentar sunt mai amri cu numai 19 lei. Aceasta derivă din faptul că, în rural, 49,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii, în timp ce în mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 22,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I 2014, în medie, 40,5% din consumul gospodăriilor.

Sursa: INS
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: