joi

18 aprilie, 2024

24 iulie, 2020

Introducerea imediată a unui venit de Bază Temporar pentru cei mai săraci locuitori ai lumii, care ar permite ca aproape trei miliarde de persoane să stea acasă, ar putea încetini răspândirea noului coronavirus, conform unui raport al Programului Naţiunilor Unite pentru dezvoltare (UNPD) prezentat joi.

Documentul estimează că proiectul ar presupune un efort financiar de 199 de miliarde de dolari pe lună, prin care ar fi asigurat un VBT pentru cei 2,7 miliarde cei mai săraci oameni din 132 de țări.

Măsura este fezabilă și urgentă, în acest stadiu al pandemiei în care s-a ajuns la 1,5 milioane de noi infectări la nivel global, cu o rată accelerată în statele în curs de dezvoltare, unde șapte din 10 lucrători obțin veniturile necesare muncind la negru și nu și-ar putea întreține familia dacă ar sta acasă.


Cei mai afectați de criza coronavirus sunt lucrătorii fără contracte, salariații cu remunerații mici, femeile și tinerii, refugiații și migranții și persoanele cu dizabilități.

Un venit de Bază Temporar le va permite acestor persoane să cumpere mâncarea și medicamentele necesare familiei și să asigure cheltuielile pentru educație.

Măsura este posibilă, precizează raportul UNPD, pentru că fondurile necesare echivalează cu doar 12% din totalul efortului financiar ce va fi mobilizat în 2020 carăspuns la criza Covid-19 și cu o treime din datoria externă pe care statele în curs de dezvoltare trebuie să o plătească anul acesta.

„Un venit de Bază Temporar le-ar putea permite guvernelor să le asigure oamenilor nevoiţi să rămână în case un colac de salvare financiar, să injecteze fonduri în economiile locale pentru a ţine pe linia de plutire micile afaceri şi să încetinească răspândirea devastatoare a COVID-19”, a declarat administratorul UNPD, Achim Steiner, citat într-un comunicat al instituției.


Una dintre modalitățile prin care aceste state ar putea finanța VBT -ul ar fi să se ajungă la un acord, după cum a propus secretarul general al ONU, astfel încât economiile în curs de dezvoltare și emergente să folosească, temporar, pentru combaterea crizei Covid-19, serviciul datoriei publice, care ajunge anul acesta la un total de 3.100 miliarde de dolari.

Câteva țări au introdus deja un astfel de venit: guvernul din Togo a distribuit 19,5 milioane de dolari lunar pentru aproximativ 12% din populație, iar Spania a aprobat recent un buget de 250 de milioane de euro pentru asigurarea unui venit minim în cazul a 850.000 de familii vulnerabile (aproximativ 2,3 miliaone de persoane).

Covid-19 a exacerbat inegalitățile existente la nivel global și național. Cu aproape 100 de milioane de persoane împinse spre sărăcie extremă, 1,4 miliarde de copii afectați de închiderea școlilor și un nivel record al șomajului, UNPD prognozează că dezvoltarea umană globală (indicator ce reflectă educația, sănătatea și nivelul de trai) este în declin în acest, pentru prima oară de când a fost introdus, în 1990.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: