Tensiunile dintre Venezuela și Guyana escaladează, după ce președintele socialist al Venezuelei Nicolas Maduro a organizat duminica trecută un referendum pentru anexarea regiunii bogate în petrol Essequibo în ciuda deciziei Curții Internaționale de Justiție, prin care se interzice orice acțiune pentru schimbarea status quo-ul regiunii.
Nicolas Maduro deja a plasat teritoriul Essequibo, care reprezintă aproximativ două treimi din Guyana, sub jurisdicție militară, punând în pericol operațiunile de explorare și producție de petrol ale companiilor Exxon și Chevron implicate în regiune.
Guyana, această mică țară din America de Sud, este națiunea cu cele mari rezerve de petrol pe cap de locuitor din lume, mai ales grație recentelor descoperiri din Essequibo.
Pentru a-și asigura șansele de a-și menține președinția împotriva scăderii vertiginoase a popularității, președintele venezuelean Nicolas Maduro a emis mandate de arestare pentru politicienii din opoziție care contestă anexarea Essequibo, bogată în petrol, relatează Reuters.
Potrivit T&T News, procuratura Venezuelei a emis mandate de arestare pentru o duzină de membri ai opoziției, inclusiv fostul șef al Adunării Naționale Juan Guaido și trei membri ai candidatului la conducerea opoziției Maria Corina Machado. Cei trei sunt acuzați de conspirație împotriva referendumului de duminică pentru anexarea Essequibo.
SUA trimite avioane de luptă în Guyana
Recenta relaxare temporară a sancțiunilor petroliere impuse de SUA asupra Venezuelei a fost condiționată de organizarea de alegeri libere și corecte în 2024.
În timp ce SUA au oferit „sprijin de neclintit pentru suveranitatea Guyanei”, nu s-a spus concret despre anularea relaxării sancțiunilor în baza acțiunilor agresive ale lui Maduro.
SUA vor desfăşura exerciţii militare aeriene „de rutină” în Guyana, a anunţat joi ambasada americană, în contextul tensiunii crescute între Georgetown şi Caracas cu privire la Essequibo, regiune bogată în petrol aflată sub administrare guyaneză, dar revendicată de Venezuela, transmite AFP, potrivit Agerpres.
„În colaborare cu forţele de apărare ale Guyanei (GDF), Comandamentul Sud al Statelor Unite (USSOUTHCOM) va efectua operaţiuni aeriene în Guyana pe 7 decembrie”, a comunicat ambasada. Un elicopter militar guyanez, cu şapte persoane la bord, a dispărut miercuri la circa 50 km de frontiera cu Venezuela. „Exerciţiul se înscrie în cadrul angajamentelor şi al operaţiunilor de rutină vizând întărirea parteneriatului în materie de securitate între Statele Unite şi Guyana, precum şi al cooperării regionale”, adaugă textul.
Miza sunt marile zăcăminte de petrol ale Guayanei
Exxon, care mizează pe o producție de 1,2 milioane de barili pe zi de țiței din blocul petrolier Stabroek din Guyana până la sfârșitul anului 2027, s-a abținut să comenteze situația creată, spunând jurnaliştilor la începutul acestei săptămâni doar că consideră că „disputele de frontieră sunt probleme ale guvernelor și organizațiilor internaționale care pot să le medieze”, scrie OilPrice.com
Într-un răspuns dat miercuri agenției IBT, Chevron a declarat: „Chevron are o istorie lungă și un palmares excelent de a fi un partener de încredere în țările în care avem operațiuni. Ne propunem întotdeauna să fim și suntem o prezență constructivă în țările în care activăm.”
Un consorțiu controlat de ExxonMobil deține 45% din blocul Stabroek, Chevron, care a achiziționat recent Hess, deținând un pachet de 30%, iar CNOOC din China deținând un pachet de 25%.
Marți, Maduro a promis că va începe să elibereze „imediat” licențe de explorare și extracție pentru Essquibo și a ordonat conformarea deplină a companiilor petroliere străine care operează în zonă, altfel trebuind să plece.
***