24 mai, 2016

pambuccianDeputatul Varijan Pambuccian a afirmat marți, la conferința cursdeguvernare.ro pe tema capitalului uman desfășurată la sediul IBR, că economia românească are o singură poveste de succes- domeniul IT.

Bazele acestei povești, a explicat deputatul, au fost puse în urmă cu peste 50 de ani.

”Povestea asta nu a început în 2000, ci în 1952. România era a șasea națiune din lume care a proiectat și care a produs un calculator electronic. Tot în anii 50 aveam o școală economică. Atunci s-a înființat o școală care a funcționat neîntrerupt de atunci și care nu a fost deranjată nici de comuniști, nici de post-decembriști. În anii 80 aveam o industrie IT care creea tot ce se putea: de la minicalculatoare până la periferice. În anii 80 în România se scriau sisteme de operare, se realiza software, chiar și jocuri pentru PC.


Imediat după Revoluție, cei școliți în comunism au fost asimilați rapid de capitalism. Însă industria a început să se prăbușească. De ce? Simplu: nu știam să vindem, să vorbim despre ce făceam. Pe scurt, nu am avut marketing de vânzări.

În anul 2000, știam că, în IT, o să ajungem de la lohn la outsourcing. Bine că nu a dispărut de tot. România nu este o piață în IT, suntem puțini ca număr și nu avem nici putere de cumpărare.

Azi, încă se creează multe produse la noi, dar vine cel care știe să vândă, care are piață. Problema este că se termină și cu tipul de vânzări clasice care se învată azi la școală. Se schimbă totul în jur și nimeni nu observă. Avem un blocaj major în școala economică românească. Nu exploatăm potențialul creativ. Nimeni nu ne învață asta în școală.

Mai mult, de ce avem o singură poveste de succes în interiorul industiei IT, anume BitDefender? Pentru că nu avem o școală economică”, afirmă Varujan Pambuccian.


Și asta nu e totul, avertizează deputatul: ”Povestea se complică: tehnologia distruge mai multe locuri de muncă decât creează. Sau aduce locuri de muncă absolut noi, care te iau pe nepregătite. Anul trecut, General Electric Aviation a construit primele motoare cu reacție fără niciun om, doar cu imprimante 3D.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: