vineri

3 mai, 2024

4 septembrie, 2023

Vârsta medie la care tinerii români se mută din locuința părinților a coborât la 27,7 ani în 2022, de la 28,5 ani în 2012 (an de criză financiară internațională, când țara noastră a înregistrat șomaj ridicat), conform datelor Eurostat. România are și o specificitate – cea mai mare diferență între vârsta bărbaților și femeilor în momentul în care părăsesc casa părintească.

Vârsta medie din UE este de 26,4 ani, cu diferențe mari de la o țară la alta, în funcție de nivelul de trai, dar și de cultură.

Cele mai mari vârste medii, de cel puțin 30 de ani, au fost înregistrate în Croația (33,4 ani), Slovacia (30,8), Grecia (30,7), Bulgaria și Spania (ambele 30,3), Malta (30,1) și Italia (30,0).


Cele mai scăzute vârste medii, toate sub 23 de ani, au fost înregistrate în nordul continentului: Finlanda (21,3 ani), Suedia (21,4), Danemarca (21,7) și Estonia (22,7).

Cele trei țări nordice – Finlanda, Suedia și Danemarca – se află dintotdeauna în fruntea clasamentului, datorită unui complex de factori, precum: oportunitățile de educație și formare, nivelul ridicat de mobilitate geografică internă în rândul tinerilor și, mai ales, un sistem generos de protecție socială și sprijin public acordat studenților, care le permite să devină independenți chiar înainte de a obține diploma de licență.

În 2012, țara cu cea mai redusă vârstă de părăsire a locuinței părinților a fost Suedia, cu o vârstă medie de 19,9 ani, ceea ce însemnaă o crește cu 1,5 ani într-un deceniu.

(Citește și: „Niveluri record ale chiriilor din marile capitale europene – cauze și perspective„)

În România, cel mai mare decalaj în funcție de gen

Părăsirea căminului părintesc echivalează cu trecerea de la copilărie la maturitate și se produce atunci când tinerii obțin un loc de muncă ce le permite să devină independenți financiar, sau când pleacă să studieze în altă localitate, se mută în familia partenerului sau doar cu partenerul, când se hotărăsc să se căsătorească sau să aibă copii etc.


Diferențele de la o țară la alta reflecta provocările diferite cu care se confruntă tinerii, dar și particularitățile culturale diferite.

În toate țările, bărbații au părăsit casa părintească mai târziu decât femeile, la vârsta de 27,3 ani, comparativ cu 25,4 ani, arată statistica Eurostat.

Într-un singur stat UE femeile au plecat din casa părinților la o vârstă medie de peste 30 de ani – Croația.

 Bărbații și-au părăsit casa părintească, în medie, după vârsta de 30 de ani în 9 țări UE (Croația, Bulgaria, Grecia, Slovacia, Spania, Italia, Malta, Slovenia și Portugalia.

Cea mai mare diferență de gen s-a înregistrat în România, unde bărbații tineri au plecat la 29,9 ani și femeile la 25,4 ani, diferența în funcție de gen fiind așadar de 4,5 ani.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: