joi

2 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 octombrie, 2020

Comisia Europeană a lansat marți procedura de infringement împotriva Ciprului și Maltei, prin emiterea de scrisori de punere în întârziere cu privire la sistemele de acordare a cetățeniei unor investitori din țări terțe.

Mecanismele cunoscute sub denumirea pașapoartelor de aur, permit obținerea cetățeniei acestor țări și, implicit, atrage atenția executivul Uniunii, a cetățeniei UE, în schimbul unei plăți sau investiții prestabilite.

Aceste scheme nu sunt principiul cooperării loiale între state, principiu consacrat la articolul 4 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană.


Aceste scheme au implicații pentru Uniune, în ansamblu, explică un comunicat al Comisiei. Atunci când un stat membru acordă cetățenia, persoana în cauză devine automat cetățean al UE și se bucură de toate drepturile legate de acest statut, cum ar fi dreptul de a circula, de a locui și de a lucra în interiorul UE sau dreptul de a vota la alegerile municipale, precum și alegerile pentru Parlamentul European.

În consecință, efectele schemelor de cetățenie a investitorilor nu sunt limitate nici la statele membre care le operează și nici nu sunt neutre în ceea ce privește alte state membre și UE în ansamblu, mai explică executivul Uniunii.

”Nu putem avea o verigă slabă în eforturile UE de a combate corupția și spălarea de bani. Pașapoartele UE nu pot fi de vânzare”, a declarat comisarul european Vera Jourova, pe Twitter.

Cipru a anunțat renunțarea la sistemul pașapoartelor de aur

Cipru a anunțar săptămâna trecută că renunță de la 1 noiembrie la „pașaportul de aur”, program prin care a acordat contra cost cetățenie cipriotă cetățenilor bogați din afara UE, în special din Rusia, Ucraina, China și țările arabe.


Cetățenii bogați din țări non-UE puteau primi în două-trei luni un pașaport cipriot dacă investeau 2 milioane de euro în piața imobiliară din Cipru, donau 75.000 de euro pentru fondul de cercetare și dezvoltare, iar alți 75.000 de euro îi vărsau în conturile Organizației pentru Dezvoltare Teritorială.

Postul TV Al-Jazeera a difuzat un material în care jurnalişti de-ai săi, prezentându-se drept intermediari pentru un investitor chinez fictiv şi cu cazier, au filmat cu camera ascunsă un înalt oficial, un deputat şi un avocat din Cipru care s-au oferit să îi ajute și să rezolve problema. Potrivit legii, persoanele cu antecedente penale nu pot participa la programul de acordare a cetăţeniei contra investiţii.

Înaltul oficial era chiar președintele Parlamentului, Demetris Syllouris. Acesta a anunțat miercuri că, începând de săptămâna viitoare, luni, se suspendă din funcție până la finalizarea anchetei anunțate de procurorul general imediat după difuzarea materialului Al Jazeera. Syllouris a evitat să spună dacă va demisiona, precizând doar că va lua o decizie la finalul anchetei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: