vineri

26 aprilie, 2024

31 ianuarie, 2024

Valorile punctelor per capita şi pe serviciu din asistenţa medicală primară şi ambulatorie de specialitate sunt menținute la nivelul din semestrul ll 2023, conform Contractului-cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobat miercuri de către Guvern.

Reamintim că micșorarea bugetelor acordate acestor două domenii din interiorul medicinii preventive a dus în decembrie la proteste ale medicilor de profil.

Din cauza limitărilor bugetare, Guvernul a redus bugetul alocat acestor segmente și apoi a elaborat o formulă de diminuare a valorii punctelor, astfel încât serviciile achiziționate de Casa Națională de Sănătătate să se încadreze în această sumă. Aceste intervenții au dus la diminuarea valorilor punctelor pentru medicina primară şi de specialitate din ambulatoriul clinic propuse în proiectul de Contract-cadru pentru 2024.


Documentul a fost modificat, în varianta aprobată miercuri, ulterior protestelor medicilor și negocierilor purtate de organizațiile de profil și guvernanți.

(Citește și: Medicii de familie și ambulatoriu ar putea renunța la consultațiile gratuite – alocările sunt cu 30% mai mici; CNAS: bugetul este limitat)

Valorile menținute:

  • pentru punctul per capita -12 lei;
  • pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 8 lei;
  • pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 4,5 lei.

”Ministerul Sănătăţii susţine o politică foarte clară de dezvoltare a serviciilor sanitare din zona prespitalicească. Medicii de familie, specialiştii din ambulatoriile de specialitate şi medicii stomatologi vor avea asigurate resursele necesare pentru a continua prestarea se servicii medicale pentru pacienţi, la un nivel de calitate ridicat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la finalul ședinței de Executivului.

”Guvernul a adoptat astăzi o Hotărâre de modificare a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Una din principalele modificări este menţinerea pentru întreg semestrul I al acestui an a valorilor punctelor per capita şi pe serviciu din asistenţa medicală primară şi ambulatorie de specialitate care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023, aşa cum s-a convenit în cursul negocierilor şi consultărilor dintre CNAS şi reprezentanţii organizaţiilor reprezentative prevăzute de Legea nr. 95/2006”, precizează CNAS.


Alte prevederi importante din contractul-cadru:

  • Pentru claritatea reglementărilor s-a prevăzut explicit că în asistenţa medicală primară se decontează o singură consultaţie pe zi pentru o persoană, prin care este abordată în integralitate starea de sănătate a pacientului. Ca urmare a actului medical, medicul eliberează toate documentele necesare pacientului – reţete medicale, bilete de trimitere, recomandări.
  • La medicina dentară, în semestrul I al acestui an se va menţine aceeaşi sumă orientativă lunară pentru medicii stomatologi ca în semestrul al II-lea al anului trecut, respectiv 6.000 lei/lună pentru medicul specialist.
  • În asistenţa medicală spitalicească, pentru creşterea calităţii serviciilor acordate se reglementează că durata spitalizării de zi este de minim două ore, cu excepţia serviciilor acordate pentru afecţiuni oncologice şi hemato-oncologice şi a celor acordate în camerele de gardă şi în structurile de urgenţă din cadrul spitalelor pentru care finanţarea nu se face din bugetul Ministerului Sănătăţii.
  • În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţi paraclinice, lista afecţiunilor pentru care analizele şi investigaţiile se pot efectua şi după epuizarea valorii de contract a laboratoarelor se extinde cu boala cronică de rinichi, pentru coroborare cu Legea nr. 378/2023.
  • Pentru asigurarea continuităţii furnizării de servicii medicale pe toate palierele de asistenţă sanitară, începând cu 1 februarie contractele existente între furnizori şi casele de asigurări de sănătate vor fi prelungite prin acte adiţionale, în condiţiile prevăzute în forma modificată a Contractului-cadru.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: