”Fluența relațiilor economice dintre cele două țări depinde de orientarea geopolitică a viitorului guvern. Nu atât relațiile comerciale ar putea avea de suferit, cât proiectele comune dintre cele două țări. Cum este cel privind securitatea energetică a Republicii Moldova, proiect cerut de premierul Filat și care prevede racordarea și în sens invers a Moldovei la rețelele de gaz românești, pentru cazul apariției unor probleme cu livrările din Rusia.
Da, e o problemă cu investițiile directe ale firmelor românești, care sunt foarte mici. O bună parte a firmelor românești care au deschis afaceri in Moldova sunt de fapt firme multinaționale care intră aici prin România. Există, cred, două explicații pentru volumul mic al acestor investiții. Prima este faptul că orientarea guvernului comunist a facut ca oamenii de afaceri români să fie discriminați la privatizări. Cea de-a doua explicație ține însă de cultura de afaceri de ambele părți, foarte asemănătoare la oamenii de afaceri din Moldova și din România.
Chiar și în cazul că Partidul Comuniștilor ar mai putea avea un cuvânt de spus în viintorul guvern, relațiile economice mai pot avea șanse reale de dezvoltare. Semnarea unui tratat politic și a celui privind frontiera e de natură să elimine suspiciunile cu care comuniștii privesc mereu România.