miercuri

24 iulie, 2024

28 martie, 2021

Companiile farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 evaluează deja adaptarea acestora la noile tulpini şi,  dacă acestea vor deveni prea numeroase, ar putea fi necesară o a treia doză de vaccin, potrivit lui Valeriu Gheorghiţă (foto), preşedintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul populaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a mai declarat preşedintele CNCAV la Antena3, citat prima dată de News.ro.

Valeriu Gheorghiţă mai crede  că imunitatea dobândită după vaccinare durează „cel puţin de 12 luni, rata răspusului imun”, dar că este „nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate”.

Infectarea după vaccin


Infectările după vaccin se pot produce pentru că vaccinurile nu au o eficacitate de 100%, a explicat președintele CNCAV

„Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector. (…) Practic, sunt persoane areactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

(Citiți și: „Sondaj Inscop: Doar 20% din români sunt categoric împotriva vaccinării anti-Covid”)

Cât despre o eventuală vaccinare anuală, aceasta „probabil că nu” va fi necesară. „Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Oficialul a estimat că „este obligatoriu” să vaccinăm peste 100.000 de persoane pe zi, altfel nu vom reuşi să ajungem pragul de imunitate colectivă. „În iunie – iulie ar trebui să avem cel puţin 6-7 milioane de persoane vaccinate”, a mai precizat Gheorghiţă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: