Peste 55% din români doresc să se vaccineze în acest an, conform unui sondaj de opinie realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie 2021 de institutul Inscop. Dintre cei care nu intenționează să se vaccineze, 49% spun că decizia lor în acest sens este una definitivă, în timp 49% consideră că și-ar putea schimba opinia în viitor.
Practic, arată sociologii de la Inscop, aproximativ 20% din populația României poate fi considerată adeptă fermă a opțiunii anti-vaccin, în timp ce alți aproximativ 20% dintre români, deși sceptici, iau în considerare schimbarea alegerii inițiale de a nu se vaccina în cazul în care argumentele favorabile vor deveni mai convingătoare pentru ei. Pentru a se tinde un prag de 75% populație dispusă să se vaccineze, autoritățile vor trebui să își concentreze campaniile de informare în special pe acest grup de populație.
Argumentele care i-ar face pe români să aibă încredere mai mare în vaccinuri:
- 23.5% spun că un număr foarte mic de cazuri în care administrarea vaccinului a avut efecte adverse
- 22.4% – o rată mare de vaccinare în rândul personalului medical
- 13.1% – o rată mare de vaccinare în alte țări
- 10.3% vaccinarea liderilor statelor lumii (președinți, prim-miniștri, miniștri)
- 22.5% declară că nimic nu le-ar crește încrederea în vaccinurile anti-Covid
Percepția asupra pandemiei
- 68,3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală și periculoasă pentru sănătate
- 17.2% că este reală, dar nepericuloasă pentru sănătate
- 10.4% cred că pandemia este o minciună
- 4% nu știu sau nu răspund.
Persoanele de peste 45 de ani, cei cu educație mai ridicată, locuitorii din București și urbanul mare, din regiunile Vest, Nord-Vest și București Ilfov și cei cu un venit lunar peste 2.000 lei cred într-o proporție mai mare decât celelalte categorii că epidemia de coronavirus este reală și periculoasă pentru sănătate.
Tind să creadă că epidemia de coronavirus este o minciună mai ales: tinerii, cei cu un nivel de educație mai scăzut, inactivi potențial activi, rezidenții din orașele mici sau mediul rural, cei fără venit sau cu un venit redus, sub 1000 lei.
Percepția asupra vaccinurilor, în general
- 76.6% dintre respondenți consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a ne apăra față de unele boli
- 21.4% își exprimă dezacordul
Acordul cu afirmația ”Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a ne apăra față de unele boli” este mai ridicat în rândul următoarelor categorii: cei peste 45 de ani, cei cu educație mai ridicată, inactivi pasivi sau gulere albe, locuitorii din București și din urbanul mare.
Alte date:
- Au încredere în informațiile oficiale pe care le primesc despre vaccinuri 62.4% dintre cei chestionați, în timp ce 33.9% afirmă contrariul.
- 70.4% dintre cei intervievați apreciază că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 21.4% își exprimă dezacordul.
- 65.8% dintre cei chestionați declară că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani împotriva vreunei boli. 12.7% afirmă că s-au vaccinat o singură dată în ultimii cinci ani, 7.8% de două-trei ori, 12.7% în fiecare an din ultimii cinci.
- 54.8% din români consideră că vaccinarea în masă a populației României împotriva Covid-19 va opri epidemia de coronavirus, 33.7% sunt de părerea contrară, iar 11.5% nu știu sau nu răspund.
- 54.2% dintre cei intervievați declară că au încredere multă și foarte multă în procesul de avizare și aprobare a vaccinurilor anti-Covid derulat de instituții medico-sanitare din Uniunea Europeană. 50.4% au încredere multă și foarte multă în procesul derulat de instituții de profil din Statele Unite ale Americii, iar 45% în procesul din România.
- 36.2% dintre respondenți estimează că ar fi împotriva vaccinurilor/vaccinării anti-Covid9 mai puțin de jumătate dintre oamenii pe care îi cunosc, 28% că ar fi mai mult de jumătate dintre oamenii pe care îi cunosc, iar 13.7% că ar fi aproape toți oamenii pe care îi cunosc. 14.4% apreciază că aproape niciunul dintre oamenii pe care îi cunosc nu ar fi împotriva vaccinării, iar 7.7% nu știu sau nu răspund.
Cauzele refuzului vaccinării
- teama de posibile reacții adverse (30.9% invocă acest lucru drept principalul motiv pentru care nu sunt de acord să se vaccineze)
- neîncrederea în eficiența vaccinului (26.8%)
- informațiile insuficiente despre vaccinarea anti-Covid (14.7%)
- 12.7% nu cred că virusul SARS-CoV-2 există
- 5.8% sunt împotriva vaccinurilor, în general
- 8.2% invocă alt motiv.
Doar o cincime din cei 39,4% care nu doresc să se vaccineze indică motive teoretic implacabile (nu cred că virusul există sau se opun vaccinării în genere). Cea mai mare parte a celor care nu doresc să se vaccineze indică drept motivație aspecte care sunt în curs de evidențiere: absența aproape totală a reacțiilor adverse, eficiența vaccinării etc.
Sondajul a fost realizat de către INSCOP Research și Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca la comanda și în cadrul unui proiect independent de cercetare inițiat și coordonat de think-tankului STRATEGIC Thinking Group – Asociația Grupul de Gândire Strategică.