Facebook şi Google au anunţat că toţii angajaţii care vor lucra din birourile companiilor vor fi obligați să se vaccineze. Atât Google, cât mai ales Facebook, oferă un anumit nivel de flexibilitate în ceea ce priveşte lucrul de la distanţă, dar există un număr mare de angajați care doresc sau sunt nevoiţi să lucreze de la birourile celor două companii.
Sundar Pichai, şeful Google, a spus că vaccinarea celor peste 135.000 de angajaţi pe care compania îi are în 50 de ţări le va oferi acestora mai multă linişte cu privire la riscul de a se îmbolnăvi de Covid-19, scrie News.ro, care citează comunicatele celor doi giganți ai netului.
De asemenea, Google amână revenirea la birou a angajaţilor săi pentru jumătatea lunii octombrie, asta după creşterea, din nou, a numărului de infectări, cu varianta delta.
Facebook le va impune vaccinarea doar angajaților din Statele Unite care vin la birou să se vaccineze. Pentru angajaţii din alte ţări, o decizie va fi luată la o dată ulterioară şi va ține cont de situația epidemiologică din fiecare ţară.
Vaccinarea obligatorie pentru proprii angajaţi este o politică adoptată de un număr de din ce în ce mai mare de companii de tehnologie şi entertainment. Netflix, de exemplu, le va cere tuturor celor care intră în contact cu actorii să se vaccineze.
Mai multe state au introdus obligativitatea imunizării pentru personalul din sănătate, iar firmele de turism din aproape întreaga lume și-au convins și ele lucrătorii să se vaccineze, însă impunerea unei astfel de măsuri este foarte controversată.
SUA ia în considerare vaccinarea tuturor lucrătorilor federali
În America, președintele Joe Biden a declarat marți că vaccinarea obligatorie anti-Covid pentru angajații statului este „în studiu”. Potrivit autorităților americane, 2,1 milioane de persoane ar fi vizate, dacă se ia în calcul doar personalul civil.
„Am văzut o creștere a imunizării în ultimele zile, dar trebuie să acționăm mai bine. Joi voi prezenta noi pași în efortul nostru de a imuniza mai mulți americani”, transmite Biden într-un comunicat.
Ar fi, de asemenea, un pas major pentru Casa Albă, care până acum a fost foarte reticentă în introducerea oricărei noțiuni de constrângere în privința vaccinării anti-Covid.
Potrivit unui studiu publicat recent în revista științifică Virologic, încărcătura virală după primele teste ale pacienților afectați de varianta Delta a fost de 1.000 de ori mai mare decât cea a pacienților din primul val al virusului, din 2020.
Nu numai că varianta Delta se reproduce mai repede decât tulpinile anterioare, dar persoanele infectate răspândesc virusul mult mai mult în aer, crescând semnificativ probabilitatea de transmitere.
Luna trecută, Israelul a reintrodus anumite restricții, la doar 10 zile după ridicarea lor. Unele comunități locale din Statele Unite, cum ar fi Los Angeles, au procedat la fel.