duminică

1 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 septembrie, 2016

vab economieRomânia are potențialul să devină în 20 de ani una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, mărindu-și economia de 4 ori, dacă se concentrează pe trei arii cheie și aplică guvernanța necesară implementării unui plan pe termen lung.

Opinia aparține Consiliului Investitorilor Străini (FIC), care anunță luni lansarea platformei VA URMA, cu scopul definirii ”unei ambiții naționale”, promovarea acesteia, inclusiv pentru găsire unor ”soluții cu privire la un model de guvernanță”.

Potrivit unui comunicat al FIC, propunerea pleacă de la realitatea economică curentă, așa cum o vede comunitatea membrilor FIC – după aderarea la UE, României îi lipsește o ambiție precisă. Ritmul de creștere de acum, deși încurajator, nu este sustenabil pe termen lung, în absența unei abordări strategice.


Comunicatul precizează:

Membrii FIC consideră că este momentul oportun ca cetățenii, societatea civilă, mediul de afaceri, mediul academic și politicienii să se angreneze într-un dialog constructiv din care să rezulte un plan pe termen lung pentru România, care să fie acceptat la nivelul societății și care să fie sprijinit de toți factorii de decizie.

FIC vrea să contribuie la acest dialog, iar în urma consultării membrilor săi și a unor estimări macroeconomice făcute de profesionişti, consideră că locul 10 în topul economiilor UE este ambițios, dar posibil. Economia României ar valora 655 miliarde EUR în 2036, echivalentul unei creșteri de patru ori, ca mărime față de prezent.

Comunitatea FIC este conștientă că sunt foarte multe lucruri de făcut, fiecare important, însă consideră că sunt trei direcții cheie în care eforturile trebuie concentrate, pentru a asigura baza unei creșteri sustenabile: infrastructură modernă, demografie și capital uman, eficiență publică și privată. Acesta este și modelul economic standard conform căruia creșterea economică este generata de cei trei factori, capitalul fizic, uman și avansul productivității.


Pentru atingerea acestui obiectiv ar fi necesar ca România să facă un salt calitativ astfel încât să poată crește în medie cu o rată situată în jurul valorii de 4% pe an, pe o perioadă de 20 de ani. Creșterea economică poate accelera de la 3,3% – cât este estimat potențialul în prezent – până către un maxim de 4,5% spre finalul perioadei.

FIC nu are bineînțeles, vocația de a produce un plan pe termen lung pentru România. Este atributul Guvernului, cu sprijinul Președinției, Parlamentului, Băncii Naționale, partidelor politice și printr-o amplă consultare cu mediul academic, cu societatea civilă și cu mediul de afaceri.

Ceea ce ne propunem este să creăm o platformă de dialog în care să stimulăm și să contribuim la această dezbatere privind definirea unei ambiții naționale, promovarea ei și să găsim idei sau potențiale soluții cu privire la un model de guvernanță, folosind principiile pe care le aplicăm în afaceri. Acesta este și motivul pentru care FIC a pornit campania VA URMA în mediul online încă din luna iunie, iar acum o lansează public.

VA URMA își propune în primul rând să comunice cu publicul și cu toți actorii relevanți, pentru ca fiecare să conștientizeze că România are un potențial enorm pe care îl poate mobiliza odată ce și-a asumat o astfel de ambiție și o strategie integrată, coerentă pe termen lung, cu priorități bine definite.

În al doilea rând, vom încerca să explicăm publicului care sunt beneficiile unei creșteri economice sustenabile, cum se răsfrâng rezultatele asupra întregii societăți și cum credem noi că se poate ajunge acolo. Nu în ultimul rând, este necesar un anumit tip de guvernanță, pentru ca un proiect de țară care se întinde pe două decenii, să poată fi dus la bun sfârșit. Ne dorim să stimulăm dialogul și implicarea pe această temă.

O contribuție pe care mediul de afaceri o poate aduce în acest context, este un model de guvernanță asemenea unui plan pe termen lung, care trebuie să aibă la bază câteva principii, pe care și companiile mici sau mari le utilizează atunci când fac strategii cu un orizont larg în timp: viziune, obiective, indicatori de performanță și calibrare permanentă în raport cu realitățile din teren.

Fără îndoială, obiectivul propus este unul îndrăzneț, dar comunitatea FIC consideră că România poate îndrăzni mai mult dacă își mobilizează toate resursele, dacă poate construi consensul și angajamentul necesar în jurul acestei ambiții. Aflată la un nou moment de oportunitate, România poate decide să construiască un viitor sustenabil pentru următorii 20 de ani.

Consiliul Investitorilor Străini – FIC numără în prezent 125 de companii membre, ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.

Obiectivul principal al FIC a fost și rămâne promovarea creştererii economice sustenabile, care să aibă la bază un climat din ce în ce mai bun pentru investiții în România. În cei 19 ani de la înființarea organizației, companiile membre au susținut întotdeauna idea că drumul către dezvoltare economică nu poate fi parcurs decât prin dialog între comunitatea de afaceri și autorități.

VA URMA este o platformă lansată și susținuă de Consiliul Investitorilor Străini (FIC). Acestă platformă propune ca România să fie a zecea economie a UE în două decenii. Acest obiectiv poate fi atins dacă infrastructura, demografia și eficiența vor deveni domenii de interes național pentru măsurile ce vor fi luate în următorii ani.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: