marți

28 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 iunie, 2019

Deputatul USR Emanuel Ungureanu (foto), vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, depune miercuri la Parlament un proiect descris drept ”o inițiativă complexă anti-tutun menită să lupte eficient cu invazia produselor derivate din otrava tutunului”.

Emanuel Ungureanu și-a prezentat în avans proiectul în debutul ședinței de marți a Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, în fața căreia a declarat: ”Acest pachet legislativ este opera societății civile activă în acest domeniu și a fost asumată de grupul pe Sănătate din Camera Deputaților și Senat al USR”.

USR își asumă proiectul de lege în această „formă radicală” – a mai precizat deputatul. 


A fost probabil o senzație de deja-vu experimentată de președintele Comisiei, deputatul Florin Buicu, în condițiile în care colegi ai săi din PSD au încercat, în urmă cu un an de zile, să depună la Senat exact aceeași versiune a societății civile.

(Citiți și:Nou proiect de lege anti-fumat, scris de lobbyști și asumat de Senat)

Modificări legislative vizate de proiect:

 • Actualizarea definiției fumatului în actele normative care reglementează consumul de tutun, în concordanță cu diversificarea produselor din tutun. Această prevedere vizează de fapt asimilarea dispozitivelor care încălzesc tutun cu țigările obișnuite, cu scopul de a li se aplica și acestor dispozitive interdicțiile generale anti-fumat. Precizare importantă: industria Farma a încercat în urmă cu un an și jumătate, în baza unei consistente acțiuni de lobby derulate la nivel european, să introducă aceste dispozitive în categoria dispozitive medicale. Tentativa a eșuat.
 • Actualizarea definitiilor publicității, promovării și sponsorizării produselor din tutun, directe sau indirecte, în așa fel încât interdicțiile cuprinzătoare ale acestora să fie conforme cu art. 13 din Legea 332/2005 (interdicții de publicitate și reclamă).
 • Eliminarea expunerii și publicității produselor din tutun sau produselor conexe la punctele de vânzare. Se permite expunerea produselor doar în magazinele special amenajate cu scopul exclusiv al vânzării acestor produse.
 • Interdicția acțiunilor de promovare a produselor din tutun, de sponsorizare a produselor din tutun și a distribuirii gratuite de mostre de produse din tutun.
 • Interzicerea fumatului în autovehiculele în care se află minori și femei însărcinate.
 • Introducerea exceptării unor situații speciale– pacienții cu afecţiuni psihice internați în unităţi sanitare în baza unei hotărâri emisă de o instanţă de judecată, dar doar în spații special amenajate în exteriorul clădirilor.
 • Introducerea contribuției pentru sănătate aplicate cuprinzător tuturor formelor de produse din tutun.

Un proiect pe care activiștii și lobbiștii îl plimbă de la un partid la altul

Emanuel Ungureanu și-a justificat marți inițiativa cu declarația: ”Cumva trebuie să găsim acum un timp în care noua generație de politicieni să își asume cu curaj, indiferent de partidul din care fac parte, niște politici publice mult mai curajoase și pe zona anti-fumat”.

Problema deputatului USR este că nu este deschizător de drum: în mai 2018, doi PSD-iști (deputatul Costel Lupașcu și senatorul Gabriel Botnariu)  își asumau promovarea aceluiași proiect, dar inițiativa lor avea să fie blocată de doi fumători înrăiți – Mihai Tudose și Liviu Dragnea, îngrijorați poate nu atât pentru vor trebui să se lase de fumat, cât de taxele și accizele pe care industria tutunului le aduce la buget. 

Înițiatorul proiectului de Lege a fost în ambele cazuri același: ONG-ul “2035 România fără tutun”, condus de Ramona Brad, o activistă anti-fumat care care este susținut și colaborează în acest domeniu cu oraganizația Bloomberg Philantropy.


De precizat că Emmanuel Ungureanu și alți 4 colegi din Comisia de Sănătate (Petru Movilă, PMP, Tudor Pop, USR, Pavel Popescu, PNL, și Valentin Radu, PSD) a Camerei au beneficiat ei înșiși de ”sponsorizarea” unei vizite de documentare de 3 zile la Dublin, transportul și cazarea fiind plătite de Bloomberg Initiative For Tobacco Control.

(Descărcați AICI Memorandumul de aprobare a vizitei la Dublin)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

7 răspunsuri

 1. Terminati cu segregarea romanilor pe categorii de voi inventate si generatoare de tensiuni sociale! Reveniti la vechea lege antifumat, cu spatii dedicate exclusiv fumatorilor, dotate cu dispozitive de purificare a aerului. Respectati libertatea mea de a alege, nu ne mai constrangeti cu legi ce produc doar excludere sociala si pe care le vom fenta fara indoiala. Iar daca va preocupa poluarea, atunci renuntati la uriasul parc de autovehicule de la Parlament ce polueaza cat toti fumatorii din Bucuresti la un loc. Hai, la drum cu STB-ul si metroul, veniti in mijlocul nostru si veti vedea cum vi se vor schimba initiativele legislative in 5 minute de mers la inghesuiala prin Unirii2.

  1. Ca nefumător VREAU să fiu segregat de fumători. Treaba cui vrea să-și distrugă sănătatea, dar să nu mi-o distrugă și pe a mea.

   Legea actuală anti-fumat nu este suficient de drastică după părerea mea. Încă se poate fuma la terase și este extrem de neplăcut când o seară întreagă îți aduce vântul fum în nas din toate părțile. Ar trebui să nu se poată fuma la mai puțin de 20m de orice terasă, în orice parc și pe stradă. Amenzi de cel puțin 1000 de lei pentru fumătorii care nu respectă, respectiv dosar penal pentru proprietarii de localuri care permit. Este un atentat la viața nefumătorilor.

  2. Acolo unde nu exista bun simt sau o minte sanatoasa, avem nevoie de legi!

   Libertatea de a alege sa fumezi nu poate in nici un caz sa incalce dreptul meu de a respira aer curat, sau in orice caz, nu iti da dreptul sa impurifici si mai mult aerul pe care il respir.

   Daca esti nefumator (cu toata poluarea produsa de masini) sansele de a avea cancer de plamani sunt 0,2%, adica unul din cinci sute. Daca esti fumator inrait, sansele sunt 24,4%, adica aproximativ unul din patru – vezi: https://www.verywellhealth.com/what-percentage-of-smokers-get-lung-cancer-2248868
   Cine doreste sa isi sporeasca sansele de a muri de cancer de plamani, sa o faca fara sa ma afecteze pe mine. Ba mai mult, as prefera sa nu ii platesc spitalizarea, pentru ca nu se imbolnaveste accidental ci „si-o face cu mana lui”.

   Ar putea fi o idee buna ca fumatorii sa fie inregistrati si obligati sa contribuie la un fond special in vederea spitalizarii! Sau poate sa nu poti cumpara tigari daca nu esti inregistrat ca fumator! Asta ar mai pazi niste copii!

   Referitor la vechea lege, am vazut deja ca nu avea efect si era permanent incalcata de catre fumatori. Nu am chef sa le mai tin lectii de bune maniere tuturor nesimtitilor! In plus, de cand pot intra si nefumatorii in restaurantele in care mai inainte era imposibil de respirat, profiturile acestora au crescut!! De multe ori, imi refuzam prietenii care ma invitau la un restaurant pentru ca atmosfera de acolo era „infecta”. Tin minte ca odata am intrat intr-un restaurant (cu inima stransa ca trebuie sa respir mizeria aia de aer ca sa pot socializa un pic) dar era atat de rau ca am iesit dupa vreo 10 secunde. Tocmai venise un ospatar sa ne conduca la o masa libera … i-am spus: „Scuze, pute!” si am iesit.

   Excluderea sociala este produsa de lipsa de intelepciune (atunci cand alegi sa fumezi)! Cine ar vrea sa aibe alaturi un fraier care isi creste sansele de a ajunge mai devreme in groapa si care ti le creste si tie? Realitatea este ca daca fumezi, nu arati decat ca te-au fraierit unii si au reusit sa iti vanda ceva ce te omoara. Desigur, este dreptul fiecaruia sa fie fraier! Dar strict numai pe banii si sanatatea lui!

   Si „DA”, daca esti fumator … mirosi urat! Doar ca te-ai obisnuit cu mirosul iar prietenii tai sunt politicosi sau tot fumatori!

 2. USR e o adunătură de progresiști – așa-ziși progresiști.
  Ca atare, suferă de aceeași manie persecutorie ca și neomarxistii, neo-comuniștii din Vest: ne vor sănătoși cu forța. Adică prin intermediul constrângerii de Stat – instrument indispensabil pentru toți inamicii libertății. Și o impun, cum altfel? decât in numele dreptului nefumătorilor la aer curat. Aici e curvia tipului ăstuia de terorism intelectual: in numele bunelor intenții. Dacă e vorba doar despre dreptul nefumătorilor, i-aș întreba pe noii paznici de moravuri de la USR de ce pun piedici la cumpărarea țigărilor in supermarketuri? De ce continuă și extind suprataxarea țigărilor prin odioasa taxă pe viciu? De ce interzic fumatul in parcuri și locuri deschise? De ce extind logica persecutorie și în miliardele de locuri și situații potențial-imaginabile în care dreptul celor care nu fumează nu e afectat? De ce ?
  Ca fumător, e treaba mea dacă fumez sau nu, dacă doresc să-mi prezerv sănătatea – și prin renunțarea la fumat. Nu e treaba Statului majusculat și nici a grupurilor ideologice de presiune dacă fumez in miliardul de cazuri și situații neutre pentru celălalt.
  Miza pe care nu o sesizează adoratorii Statului Maximal e Libertatea individului pe care o înghesuie genul ăsta de inițiative liberticide. Care, trebuie spus sus și tare, că nu se vor opri aici: urmează persecuția „legală”, inclusiv supraimpozitarea gurmanzilor, a consumatorilor de carne, dulciuri, grăsimi, băuturi carbogazoase. La orizont, a celor care nu participă la maratoanele festive decretate de autoritățile locale, a celor care refuză vaccinările obligatorii și exhaustive impuse din umbră de eminențele multinaționalelor farmaceutice direct cointeresate financiar etc. Ce mai rămâne din societatea tradițională și comportamentele libere, neasistate de Stat și elita activismului ideologic? Răspuns: nimic.
  Genul ăsta de activism neomarxist va sfârși prin a suprima societatea deschisă în numele noului tip de așa-zis progresism. La fel ca în timpul predecesorilor ideologici comuniști. Alți progresiști, să nu uităm !
  In contextul românesc, in ultimii 30 de ani, PSDul a reprezentat – căci putem deja vorbi de el la timpul trecut – descompunerea cadavrului PCR. Adică trecutul iluziei marxiste, în timp ce USRul e viitorul aceleași iluzii care refuză să moară. E strigoiul colectivismului egalitar travestit în hainele dragi societății libere pe care nu încetează s-o uzurpe de o sută de ani incoace: toleranță, drepturi, minorități de invenție (adică „proletarul” multiplicat exponențial) și o infinitate de discriminări fără reclamanți reali, alții decât minoritatea celor care se simt îndrituiți ideologic să înjuge din nou Statul Maximal agendei lor ideologice. De Stânga..

  In concluzie, cei care au dat peste PITECANTRÓP-ul cu barbă pitit in pădurea genealogică a tinerimii progresistoide nu mai pot cădea în reverii cu dumbrava minunată. Pot avea doar vise urâte; amintiri despre viitor..

  _________
  Îmi place mult răspunsul unui forumist pe nume Stefan, răspuns pe care-l reproduc mai jos:

  Stefan
  6.6.2019, 7:07 PM
  Terminați cu segregarea românilor pe categorii de voi inventate si generatoare de tensiuni sociale! Reveniți la vechea lege antifumat, cu spații dedicate exclusiv fumătorilor, dotate cu dispozitive de purificare a aerului. Respectați libertatea mea de a alege, nu ne mai constrangeti cu legi ce produc doar excludere socială si pe care le vom fenta fara indoiala. Iar daca va preocupa poluarea, atunci renuntati la uriasul parc de autovehicule de la Parlament ce poluează cât toti fumătorii din Bucuresti la un loc. Hai, la drum cu STB-ul si metroul, veniti in mijlocul nostru si veti vedea cum vi se vor schimba inițiativele legislative in 5 minute de mers la inghesuiala prin Unirii2.

 3. Citind comentariile îmi dau seama că pandemia Covid19 este o necesitate. De pildă Pavel consideră că fumătorii „atentează” la viața nefumătorilor. Sper că el și mulți alții se trezesc din prostie când vor vedea cum boala și foametea va lovi fără cruțare. Atunci să vezi „atentat” la viața umană.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

7 răspunsuri

 1. Terminati cu segregarea romanilor pe categorii de voi inventate si generatoare de tensiuni sociale! Reveniti la vechea lege antifumat, cu spatii dedicate exclusiv fumatorilor, dotate cu dispozitive de purificare a aerului. Respectati libertatea mea de a alege, nu ne mai constrangeti cu legi ce produc doar excludere sociala si pe care le vom fenta fara indoiala. Iar daca va preocupa poluarea, atunci renuntati la uriasul parc de autovehicule de la Parlament ce polueaza cat toti fumatorii din Bucuresti la un loc. Hai, la drum cu STB-ul si metroul, veniti in mijlocul nostru si veti vedea cum vi se vor schimba initiativele legislative in 5 minute de mers la inghesuiala prin Unirii2.

  1. Ca nefumător VREAU să fiu segregat de fumători. Treaba cui vrea să-și distrugă sănătatea, dar să nu mi-o distrugă și pe a mea.

   Legea actuală anti-fumat nu este suficient de drastică după părerea mea. Încă se poate fuma la terase și este extrem de neplăcut când o seară întreagă îți aduce vântul fum în nas din toate părțile. Ar trebui să nu se poată fuma la mai puțin de 20m de orice terasă, în orice parc și pe stradă. Amenzi de cel puțin 1000 de lei pentru fumătorii care nu respectă, respectiv dosar penal pentru proprietarii de localuri care permit. Este un atentat la viața nefumătorilor.

  2. Acolo unde nu exista bun simt sau o minte sanatoasa, avem nevoie de legi!

   Libertatea de a alege sa fumezi nu poate in nici un caz sa incalce dreptul meu de a respira aer curat, sau in orice caz, nu iti da dreptul sa impurifici si mai mult aerul pe care il respir.

   Daca esti nefumator (cu toata poluarea produsa de masini) sansele de a avea cancer de plamani sunt 0,2%, adica unul din cinci sute. Daca esti fumator inrait, sansele sunt 24,4%, adica aproximativ unul din patru – vezi: https://www.verywellhealth.com/what-percentage-of-smokers-get-lung-cancer-2248868
   Cine doreste sa isi sporeasca sansele de a muri de cancer de plamani, sa o faca fara sa ma afecteze pe mine. Ba mai mult, as prefera sa nu ii platesc spitalizarea, pentru ca nu se imbolnaveste accidental ci „si-o face cu mana lui”.

   Ar putea fi o idee buna ca fumatorii sa fie inregistrati si obligati sa contribuie la un fond special in vederea spitalizarii! Sau poate sa nu poti cumpara tigari daca nu esti inregistrat ca fumator! Asta ar mai pazi niste copii!

   Referitor la vechea lege, am vazut deja ca nu avea efect si era permanent incalcata de catre fumatori. Nu am chef sa le mai tin lectii de bune maniere tuturor nesimtitilor! In plus, de cand pot intra si nefumatorii in restaurantele in care mai inainte era imposibil de respirat, profiturile acestora au crescut!! De multe ori, imi refuzam prietenii care ma invitau la un restaurant pentru ca atmosfera de acolo era „infecta”. Tin minte ca odata am intrat intr-un restaurant (cu inima stransa ca trebuie sa respir mizeria aia de aer ca sa pot socializa un pic) dar era atat de rau ca am iesit dupa vreo 10 secunde. Tocmai venise un ospatar sa ne conduca la o masa libera … i-am spus: „Scuze, pute!” si am iesit.

   Excluderea sociala este produsa de lipsa de intelepciune (atunci cand alegi sa fumezi)! Cine ar vrea sa aibe alaturi un fraier care isi creste sansele de a ajunge mai devreme in groapa si care ti le creste si tie? Realitatea este ca daca fumezi, nu arati decat ca te-au fraierit unii si au reusit sa iti vanda ceva ce te omoara. Desigur, este dreptul fiecaruia sa fie fraier! Dar strict numai pe banii si sanatatea lui!

   Si „DA”, daca esti fumator … mirosi urat! Doar ca te-ai obisnuit cu mirosul iar prietenii tai sunt politicosi sau tot fumatori!

 2. USR e o adunătură de progresiști – așa-ziși progresiști.
  Ca atare, suferă de aceeași manie persecutorie ca și neomarxistii, neo-comuniștii din Vest: ne vor sănătoși cu forța. Adică prin intermediul constrângerii de Stat – instrument indispensabil pentru toți inamicii libertății. Și o impun, cum altfel? decât in numele dreptului nefumătorilor la aer curat. Aici e curvia tipului ăstuia de terorism intelectual: in numele bunelor intenții. Dacă e vorba doar despre dreptul nefumătorilor, i-aș întreba pe noii paznici de moravuri de la USR de ce pun piedici la cumpărarea țigărilor in supermarketuri? De ce continuă și extind suprataxarea țigărilor prin odioasa taxă pe viciu? De ce interzic fumatul in parcuri și locuri deschise? De ce extind logica persecutorie și în miliardele de locuri și situații potențial-imaginabile în care dreptul celor care nu fumează nu e afectat? De ce ?
  Ca fumător, e treaba mea dacă fumez sau nu, dacă doresc să-mi prezerv sănătatea – și prin renunțarea la fumat. Nu e treaba Statului majusculat și nici a grupurilor ideologice de presiune dacă fumez in miliardul de cazuri și situații neutre pentru celălalt.
  Miza pe care nu o sesizează adoratorii Statului Maximal e Libertatea individului pe care o înghesuie genul ăsta de inițiative liberticide. Care, trebuie spus sus și tare, că nu se vor opri aici: urmează persecuția „legală”, inclusiv supraimpozitarea gurmanzilor, a consumatorilor de carne, dulciuri, grăsimi, băuturi carbogazoase. La orizont, a celor care nu participă la maratoanele festive decretate de autoritățile locale, a celor care refuză vaccinările obligatorii și exhaustive impuse din umbră de eminențele multinaționalelor farmaceutice direct cointeresate financiar etc. Ce mai rămâne din societatea tradițională și comportamentele libere, neasistate de Stat și elita activismului ideologic? Răspuns: nimic.
  Genul ăsta de activism neomarxist va sfârși prin a suprima societatea deschisă în numele noului tip de așa-zis progresism. La fel ca în timpul predecesorilor ideologici comuniști. Alți progresiști, să nu uităm !
  In contextul românesc, in ultimii 30 de ani, PSDul a reprezentat – căci putem deja vorbi de el la timpul trecut – descompunerea cadavrului PCR. Adică trecutul iluziei marxiste, în timp ce USRul e viitorul aceleași iluzii care refuză să moară. E strigoiul colectivismului egalitar travestit în hainele dragi societății libere pe care nu încetează s-o uzurpe de o sută de ani incoace: toleranță, drepturi, minorități de invenție (adică „proletarul” multiplicat exponențial) și o infinitate de discriminări fără reclamanți reali, alții decât minoritatea celor care se simt îndrituiți ideologic să înjuge din nou Statul Maximal agendei lor ideologice. De Stânga..

  In concluzie, cei care au dat peste PITECANTRÓP-ul cu barbă pitit in pădurea genealogică a tinerimii progresistoide nu mai pot cădea în reverii cu dumbrava minunată. Pot avea doar vise urâte; amintiri despre viitor..

  _________
  Îmi place mult răspunsul unui forumist pe nume Stefan, răspuns pe care-l reproduc mai jos:

  Stefan
  6.6.2019, 7:07 PM
  Terminați cu segregarea românilor pe categorii de voi inventate si generatoare de tensiuni sociale! Reveniți la vechea lege antifumat, cu spații dedicate exclusiv fumătorilor, dotate cu dispozitive de purificare a aerului. Respectați libertatea mea de a alege, nu ne mai constrangeti cu legi ce produc doar excludere socială si pe care le vom fenta fara indoiala. Iar daca va preocupa poluarea, atunci renuntati la uriasul parc de autovehicule de la Parlament ce poluează cât toti fumătorii din Bucuresti la un loc. Hai, la drum cu STB-ul si metroul, veniti in mijlocul nostru si veti vedea cum vi se vor schimba inițiativele legislative in 5 minute de mers la inghesuiala prin Unirii2.

 3. Citind comentariile îmi dau seama că pandemia Covid19 este o necesitate. De pildă Pavel consideră că fumătorii „atentează” la viața nefumătorilor. Sper că el și mulți alții se trezesc din prostie când vor vedea cum boala și foametea va lovi fără cruțare. Atunci să vezi „atentat” la viața umană.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: