luni

23 mai, 2022

Ursula von der Leyen asigură Croația de sprijin pentru aderarea la zona euro și la Schengen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 iulie, 2019

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află într-un turneu european – Croația, Spania, Italia – în căutarea sprijinului pentru agenda pe care vrea să o impună în mandatul care începe la 1 noiembrie.

La Zagreb, marţi, Ursula von der Leyen a asigurat de sprijinul său pentru eforturile Croaţiei de aderare la zona euro şi la spaţiul Schengen.

În Croatia, la întâlnirea cu premierul Andrej Plenkovic, președintele ales al Comisiei a spus, citată de Politico: ”Faptul că, în prima parte a anului viitor, veți deține președinția Consiliului UE arată că Croația este o imensă poveste de succes a Uniunii Europene. Știu că țara dumneavoastră este un model pentru multe, multe alte state, motiv pentru care, din toată inima, vă felicit și vă respect pentru toate câte ați realizat. Și, sigur, sunt alături de dumneavoastră în eforturile de a adera la Schengen și zona euro”.


Președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a afirmat luna trecută că Zagrebul este ”pe calea cea bună pentru aderarea la euro”.

Croaţia a trimis în luna iulie Eurogrup scrisoarea de intenţie pentru a intra în ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. red.), anticamera pentru aderarea la moneda unică. Dacă BCE şi cele 19 state membre ale zonei euro îşi dau acordul, Croația ar putea adera la euro cel mai devreme în 2023.

Spaţiul de liberă circulaţie Schengen este format în prezent din 26 de state europene, dintre care 22 state membre ale Uniunii Europene. Din zona euro fac parte 19 state membre ale UE.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Croaţia, care a aderat la Uniunea Europeană în 2013, va prelua preşedinţia semestrială a Consiliului UE în ianuarie 2020.


Ursula von der Leyen urmează să preia conducerea Comisiei Europene de la 1 noiembrie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: