miercuri

24 aprilie, 2024

30 decembrie, 2020

Proiectul de buget va ajunge în Parlament la sfârșitul lunii ianuarie și va fi caracterizat de mari constrângeri, pentru a se încadra sub pragul de deficit de 7% din PIB, potrivt declarațiilort premierului Florin Cîțu, după ședința de guvern de miercuri.

„Dacă nu vom face consolidare fiscală nu vom mai putea păstra aceeași relație cu instituțiile internaționale și agențiile de rating”, a spus Florin Cîțu.


Premierul a sumarizat cele mai importante măsuri luate prin adoptare a două ordonanțe de urgență.

Printr-o OUG, inițiată de MFP, s-a avut în vedere o economisire de cheltuieli bugetare de 17,6 miliarde de lei, pentru menținerea deficitului bugetar la 7% din PIB. Altă ordonananță aprobată este cea de modificarea OUG 37 privind prelungirea amânarea ratelor la bancă.

Măsurile aprobate în ședința de miercuri, 30 decembrie

  • Salariile și beneficiile angajaților din mediul bugetar vor fi plafonate în cuantum bugetar brut la nivelul lunii decembrie 2020. Impact bugetar de 12 miliarde de lei.
  • Se prelungesc măsurile active până la 30 iunie 2021: indemnizație acordată pe perioada suspendării temporare a contractului de muncă, decontarea unei părți a salariului angajaților menținuți în muncă. Pentru angajații veniți din șomaj tehnic, statul plătește 41% din salariu.
  • Amânarea ratelor la credite se mai poate face până la 15 martie, pentru creditele încheiate înainte de 30 martie 2021, dar nu penru mai mult de 9 luni cumulat și numai în cazul scăderii cu 25% a veniturilor pe cel puțin trei luni, față de aceeași perioadă din 2019;
  • Majorarea salariului minim pe economie cu 70 de lei.
  • Punctul de amendă rămâne la valoarea de 145 lei;
  • Sunt acele măsuri de ajutor de stat, prin intermediul IMM Invest. Noutatea este că AGRO IMM Invest o să fie aprobat în ședințele viitoare de Guvern. Sper să fie gata cu toate avizele. Este o măsură pe care o așteaptă cei din sectorul agricol, garanțiile sunt de un miliard de lei;
  • Va fi aprobată și promovată schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru HoReCa, o măsură mult așteptată. Schema are un buget de 500 de milioane de euro;
  • Continuă și în 2021 voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru stimularea turismului românesc; vă pot spune că până în martie impozitul specific pe care îl plăteau cei din sector, vor fi scutiți;
  • Companiile vor putea decide până la 31 martie 2021 în ce mod vor dori să-și stingă obligațiile bugetare corespunzător situației fiscale, respectiv eșalonare simplificată și așa mai departe; aceste măsuri se extind; se extinde și măsura cu obligații fiscale ce pot intra în restructurare astfel încât să poată forma obiectul restructurării; pot fi restructurate datoriile care au ajuns până la 31 decembrie 2020, nu doar cele până la 31 iulie 2020;

Totodată, Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență care prevede prorogarea termenului la care intrau în vigoare completurile de trei judecători.

Guvernul nu a luat nici o decizie privind alocațiile pentru copii, dar premierul Florin Cîțu a declafrat că a votat majorarea cu 20%, în Senat.  Între timp Senatul a aprobat  această modificare. Alocațiile ar urma să fie actualizate cu rata inflației, din 2022.


Primul ministru Florin Cîțu anunțase încă de luni că Guvernul urmează să adopte, în ședința de miercuri, ordonanţa de urgenţă cu privire la măsurile de susținere la mediului de afaceri.

(Citiți și: „Înghețarea salariilor bugetarilor, susținerea mediului de afaceri, sprijin pentru șomajul tehnic: măsurile anunțate pentru miercuri de premierul Cîțu”)

„Va fi o ordonanţă care va fi pusă în transparenţă şi va fi aprobată în şedinţa de guvern de miercuri. Se prelungesc măsurile active până la 30 iunie 2021. (…). Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România.
În continuare sunt acele măsuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest, noutatea că Agro IMM Invest o să fie aprobat în şedinţa următoare de Guvern, sper să fie gata cu toate avizele. Este o măsură pe care o aşteaptă cei din sectorul agricol, cu garanţii de până la 1 miliard de lei”, declarase, luni, premierul Florin Cîţu.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Economii de 17,6 miliarde dolari ? Poate lei. Că raportat în dolari , mega economie financiara ne baga automat în limita deficitului de max. 3 % PIB. Unicat mondial. 😀
    An nou fericit!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Economii de 17,6 miliarde dolari ? Poate lei. Că raportat în dolari , mega economie financiara ne baga automat în limita deficitului de max. 3 % PIB. Unicat mondial. 😀
    An nou fericit!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: