Comisia economică din Senat discută miercuri un proiect de lege inițiat de senatorul Cătălin Zamfir (foto) pentru ”consolidarea monedei naționale ca monedă unică de plată pe teritoriul României”.
Pentru ”consolidarea” monedei naționale proiectul prevede:
”Plățile, încasările, transferurile și orice alte asemenea operațiuni între rezidenți, care fac obiectul comerțului cu bunuri și servicii, se realizează numai în moneda națională, cu excepția categoriilor de rezidenți care pot efectua operațiuni în valută prevăzute de Anexa 2 a Regulamentului BNR nr. 4/2005 privind regulamentul valutar”.
Expunerea de motive a proiectului poate fi consultată AICI-LINK.
Proiectul ar urma să influențeze inclusiv modul de încheiere al contractelor pentru prestări de servicii și furnizare de utilități, contractelor de leasing, creditare, asigurări, care ar urma să conțină – la propunerea Consiliului legislativ – prețuri ”numai în moneda națională”.
Inițiatorul proiectului propune, pentru acoperirea ”riscurilor normale” de devalorizare a leului și de inflație, ca prestatorii de servicii și furnizorii de utilități să poată negocia cu beneficiarii ”mecanisme de consolidare sau de indexare în valută a plăților periodice rezultate din contract”.
Proiectul introduce și conceptul de ”risc anormal”, aplicabil contractelor încheiate pe termen mai mare de 5 ani sau pe perioadă nedeterminată:
- depășirea cu mai mult de 20% a cursului de schimb al monedei naționale față de moneda de referință de la momentul încheierii contractului
- depășirea cu mai mult de 50% a ratei anuale inflației corespunzătoare datei încheierii contractului
Riscul anormal, prevede proiectul, se suportă de ambele părți.
Proiectul prevede: În cazul imposibilității beneficiarilor de a suporta volumul plății aferent devalorizării monedei naționale sau majorării inflației, prestatorul serviciilor sau furnizorul de utilități, la cererea beneficiarului sau din proprie inițiativă, va face o propunere, în scris, de ușurare a poverii, de reeșalonare sau de refinanțare a contractelor în raport cu veniturile actuale ale beneficiarului și cu gradul maxim de îndatorare.
Important de precizat: proiectul de lege stabilește că ”revizuirea contractului, în vederea păstrării utilității sale sociale, va putea fi solicitată de beneficiar și pe cale judiciară”.
Propunere legislativă este susținută de grupul de senatori PSD și va fi discutată în procedură de urgență.
Daniel Zamfir este autorul unor proiecte de lege cu impact asupra sectorului financiar-bancar declarate neconstituționale de către CCR. El a fost, în perioada 2018-2019, vârf de lance al atacurilor parlamentare împotriva BNR.