vineri

29 martie, 2024

22 ianuarie, 2017

Zeci de mii de persoane au protestat duminică seara, în Capitală și marile orașe ale țării, împotriva ordonanțelor ce promovează grațierea și modificări controversate pe Codul Penal care vizează dezinriminarea unor fapte.

Este una dintre cele mai mari mișcări de protest organizate în ultimii ani în România. În București au participat între 25.000 și 30.000 de demonstranți, care s-au adunat în Piața Universității și au pornit apoi în marș spre Piața Guvernului și apoi spre sediul PSD.

Pentru comparație, cel mai mare dintre mitingurile de după tragedia de la Colectiv a avut o participare de aproximativ 35.000 de persoane, la București, dar nu s-a desfășurat în condițiile gerului de acum.


Manifestațiile s-au desfășurat pașnic, forțele de ordine nu au anunțat niciun incident.

Președintele Iohannis – prezent la miting: e singurul lucru pe care-l poate face, legal, președinția

Președintele Klaus Iohannis a fost și el prezent pentru scurt timp la miting, pentr a-și manifesta solidaritatea cu protestatarii și pentru a-și face publică ”indignarea”.

E, de fapt, singurul lucru pe care-l poate face președinția față de Ordonanțele de grațiere și modificare a Codului Pernal: Dacă guvernul sprijinit de majoritatea parlamentară le păstrează iar cele două documente apucă să apară în Monitorul Oficial, chiar dacă ele vor fi desființate mai apoi de Curtea Constituțională își vor produce efectele, ca urmare a aplicării legislației penale cele mai favorabile.


Am venit în Piața Universității ca și miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească statul de drept. Așa ceva nu se poate admite”, a spus Klaus Iohannis.

Demonstranții au strigat „Dragnea, nu uita/Pușăria e a ta „DNA, DNA/ Să vină să vă ia”, „Fără amnistie, vă vrem la pușcărie”, „Nu grațierii! Nu amnistiei!”, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta!” , „Nouă ne pasă, nu vom sta acasă!”, „Corupția ucide!”, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, „Jos Iordache” (Florin Iordache, ministrul Justiței – n. red.) etc.

Mitinguri de protest au avut loc și în alte câte orașe mari din țară:

Cluj Napoca – peste 2.000 de persoane.

Iași – peste 3.000 de protestatari

Timișoara – peste 3.000 de demonstranți

Sibiu – peste 3000 de protestatati

Câteva sute de oameni demonstrează și la Ploiești, Baia Mare, Pitești, Suceava, Piatra Neamț, Galați.

La Iași, câțiva oameni au urcat pe soclul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, având asupra lor pancarte cu mesaje precum „Legea grațierii e rușinea țării”, „Dragnea, vino la Poarta Albă”, „DNA, DNA, curăță politica”, „DNA să nu ne lași, vino și la Iași”.

La Cluj, oamenii poartă pancarte pe care se poate citi: ”Nu amnistie, hoții la pușcărie”, ”În democrație, hoții stau la pușcărie”, ”Cu așa un avocat, poporul riscă o condamnare”, ”Legi pentru cetățeni, nu pentru politicieni”, ”PSD — nu uita, țara asta nu-i a ta”, ”Jos Ciorbea”.

Oamenii demonstrează împotriva deciziei guvernării PSD – ALDE de a interveni în justiție promovând o ordonanță pentru grațiere, sub pretextul supraaglomerării penitenciarelor, și de a modifica cele două coduri penale.

O bună parte dintre prevederile celor două proiecte par a fi concepute cu dedicație – atât pentru  unii politicieni deja condamnați, cât și pentru unii din cei aflați în anchete și procese.

Guvernul a încercat să discute și să aprobe cele două ordonanțe în ultima ședință a executivului, dar președintele Iohannis l-a luat prin surprindere pe premierul Sorin Grindeanu participând la întrunirea de la Palatul Victoria.

Odonanțele l-ar avantaja în primul rând pe liderul PSD, Liviu Dragnea, care ar scăpa de condamnarea cu suspendarea în dosarul refrendum, dar și de procesul din cazul Bombonica.

Ordonanțele urmau să fie aprobate în ședința organizată după plecarea din țară a lui Liviu Dranea, care a participat la ceremoniile de învestitură a președintelui Donald Trump.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: