11 octombrie, 2024

Începând de anul viitor, prețurile alimentelor în Uniunea Europeană ar putea crește din cauza reglementărilor verzi ale blocului comunitar, au avertizat producătorii din Cehia, potrivit Euractiv.

Producătorii cehi de alimente afirmă că sectorul se confruntă cu un „tsunami” de măsuri verzi discutabile, care vor crește costurile de producție și vor adăuga la povara administrativă deja semnificativă.

„Europa are deja alimente mai scumpe decât restul lumii. Iar acum, din cauza unor măsuri lipsite de sens, va trebui să creștem și mai mult prețurile. Îngrijorările cu privire la efectele transformării verzi sunt legitime”, a declarat Dana Večeřová, președinta Camerei Alimentare din Cehia, într-un comunicat de presă.

Reglementările aduse în discuție


Producătorii denunță, în special, obligația iminentă de a raporta amprenta de carbon sau reducerea obligatorie a risipei alimentare. De asemenea, ei sunt îngrijorați de impactul potențial al Directivei UE privind Diligența Corporativă, care cere companiilor să gestioneze activ impactul lor asupra drepturilor omului și mediului.

O altă problemă este Legea privind defrișările din UE, recent amânată, sau noua reglementare privind deșeurile din ambalaje, despre care Camera crede că va fi dificil de respectat, deoarece impune utilizarea exclusivă a materialelor reutilizabile în tranzacțiile între companii.

„Chiar și în prezent, este dificil pentru afaceri să îndeplinească noile cerințe, iar din păcate, Comisia Europeană continuă să propună măsuri mai controversate”, a spus președinta Camerei Alimentare din Cehia.

Europa își poate atinge țintele de mediu cu prețul reducerii producției și creșterii importurilor

„În viitor, Europa ar putea să-și atingă obiectivele climatice pe propriul teritoriu. Totuși, acest lucru nu va afecta emisiile globale de gaze cu efect de seră și va veni cu prețul reducerii producției și creșterii importurilor din afara UE”, a adăugat Večeřová.


Deși producătorii cehi de alimente afirmă că nu se opun „eforturilor rezonabile” de a îmbunătăți economia UE, ei văd politicile verzi ale UE ca fiind „impuse prin ordine administrative și interdicții” fără a înțelege „impactul specific asupra viabilității economice a afacerilor din sectorul alimentar”.

„Companiile din sectorul alimentar doresc să opereze responsabil și durabil. Solicităm guvernului să se asigure că toate obiectivele verzi pe care le urmărește sunt realiste atât la nivelul UE, cât și la nivel național. Sectorul nostru nu trebuie să devină necompetitiv”, a subliniat Večeřová.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: