vineri

26 aprilie, 2024

10 iunie, 2021

Proiectul ce le permite angajaților din sistemul de stat (inclusiv din instituțiile de învățământ superior) să lucreze până la 70 de ani, fără ca angajatorul să aibă ceva de spus, încalcă autonomia universitară, garantată prin Constituție, acuză Consorțiul Universitarea.

Consorțiul solicită guvernanților modificarea proiectului de lege, în acord cu dreptul lor de a-și elabora singure politica de resurse umane.

Proiectul de lege a fost aprobat miercuri în ședință de guvern și le permite bugetarilor care doresc acest lucru să rămână angajați până la 70 de ani. Singura condiție este ca ei să depună o cerere în acest sens, cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care ar trebui să se pensioneze.


Angajatorii nu se pot opune acestei amânări cu cinci ani a retragerii din postul ocupat.

Consorțiul este format din cele mai importante cinci universități din țară, protestează față de proiectul de lege., alcătuit din academia de studii economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.

Prezentăm comunicatul Consorțiului:

Autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil. Conform acesteia, și în concordanță deplină cu Legea educației naționale, universitățile își elaborează propriile strategii instituționale și își gestionează autonom și în interesul universității resursele umane.

Noi, cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități.


Nimeni nu are dreptul legal să intervină și să știrbească, prin modificarea legislației, autoritatea și autonomia universitară. În virtutea acesteia, nu vom accepta ca decizia privind resursele umane, implicit procesul didactic și de cercetare din universitate, să fie exercitată din exteriorul universității, printr-o lege abuzivă, al cărei proiect a fost aprobat astăzi de guvern, și care prevede ca unic criteriu și argument o simplă cerere de continuare a activității la împlinirea vârstei legale de pensionare.

Este îngrijorătoare și contraproductivă această atitudine a decidenților de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calității și competitivității în mediul academic. Universitățile trebuie să își definească autonom politicile de personal didactic și de cercetare pe baza unor standarde de calitate și criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar.

Continuarea activității după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiții.

Membrii Consorțiului Universitaria solicită imperios respectarea legală și reală a autonomiei universitare, în spiritul promovării calității academice în România și a pregătirii tot mai bune a absolvenților noștri.

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din București, Președintele în exercițiu al Consorțiului Universitaria Prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași Prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universităţii „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca Prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universităţii din București Prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Rectorul Universităţii de Vest din Timișoara.

Proiectul trimis în Parlament interzice cumulul pensiei cu salariul, dar permite pensionarea la 70 de ani

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege ce interzice cumulul pensiei cu salariul de bugetar, cu unele excepții – persoanele alese în funcție (președintele României, parlamentari, primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni), sau cele cu mandat definite de Constituție (judecătorii CCR, de exemplu.), membrii Academiei Române etc.

În prezent, pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii sistemului militar și beneficiarii pensiilor speciale pot să își desfășoare activitatea profesională concomitent cu încasarea veniturilor din salarii finanțate integral sau majoritar din bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale de stat.

“În vederea realizării cerinței justului echilibru, între cerințele interesului general al populației și cerințele de protecție a drepturilor fundamentale ale individului, trebuie stabilită posibilitatea exprimării opțiunii între acordarea pensiei, cu încetarea activității sau acceptarea suspendării plății pensiei pe durata continuării activității. În această situație pensionarii din sistemul public au posibilitatea să primească fie pensia integrală, fie salariul lunar, integral, corespunzător funcției ocupate, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, precizează proiectul de lege.

La cerere, bugetarii pot deci opta să-și continue activitatea cu stoparea plății pensiei, până  la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Angajatorii nu pot refuza cererea, cât timp a fost depusă în termen, așa încât nu au nicio putere de decizie.

Patronatele, nemulțumite că legea forțează angajatorul să păstreze o persoană până la 70 de ani

Asociația Concordia solicită regândirea proiectului, întrucât acesta duce la situații impredictibile de către angajatori.

”Această măsură are nevoie de un cadru mai clar și precis, altfel va genera multă impredictibilitate pentru angajatori pentru că, în ciuda intenției legiuitorului, nu este clar unde intervine acordul angajatorului. Factorul de instabilitate generat este accentuat de prevederea potrivit căreia angajatul poate reveni oricând asupra deciziei de continuare a activității până la 70 de ani”, transmit reprezentanții organizației patronale.

Nu se poate ca, după ce ai optat să nu te pensionezi, să poți să revii oricând și oricum asupra deciziei, fără a lăsa angajatorului timpul necesar să pregătească înlocuitori și, respectiv, fără să își dea acordul. Această continuare a activității trebuie să țină cont de peisajul mai larg al gestiunii resursei umane. Planurile de recrutare a tinerilor sau de înlocuire sunt făcute, evident, ținând cont de numărul de persoane care se pregătesc să se retragă din activitate. Aici este nevoie de predictibilitate, fiindcă nu se pot face ajustări de la o lună la alta. Trebuie să fie clar că această decizie se ia cu acordul părților”, a declarat Radu Burnete, directorul Concordia.

Concordia susține integrarea persoanelor vârstnice în câmpul muncii, atât din motive sociale (continuarea integrării în comunitate, completarea veniturilor din pensie cu forme flexibile), cât și economice (compensarea deficitului de forță de muncă). Companiile angajează deja persoane vârstnice, în diferite formule flexibile, în funcție de capacitățile și nevoile acestora.

În opinia organizației, este necesar să fie luate în calcul câteva aspecte. Unul dintre acestea este capacitatea de a presta anumite tipuri de activități. Sunt o serie de meserii care nu pot fi întreprinse la același nivel la 65, respectiv la 69 de ani. Angajatorul trebuie să poată evalua și lua decizia, de la caz la caz, cu privire la capacitatea de continuare a activității angajaților după vârsta standard de pensionare.

În caz contrar, angajații se pot afla în situații de risc sau în imposibilitatea de a îndeplini sarcinile de lucru, din motive obiective, ce țin de capacitatea fizică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: