România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Uniunea Europeană – proiect de alianță cu SUA în fața provocărilor expansiunii chineze
de Adrian N Ionescu , 30.11.2020
Un proiect al unei noi alianțe a Uniunii Europene cu SUA urmează să fie supus aprobării liderilor statelor membre, în cadrul reuniunii Consiliului European din 10-11 decembrie, și va include lansarea unei noi agende transatlantice pentru un summit UE – SUA, care ar urma să fie organizat în prima jumătate a anului viitor.
Uniunea Europeană caută să construiască o nouă alianță cu SUA, care să îngroape tensiunile din epoca Donald Trump și să facă față provocărilor ridicate de China, potrivit Financial Times, citat de Reuters.
Reconstruirea legăturilor dintre UE şi SUA ar urma să aibă loc pe fronturile comune ale unor probleme variate, de la reglementarea domeniului digital până la combaterea pandemiei COVID-19.
„Fiind societăţi democratice deschise şi economii de piaţă, UE şi SUA sunt de acord cu privire la provocarea strategică prezentată de expansiunea internaţională constant tot mai mare a Chinei, chiar dacă nu suntem întotdeauna de acord privind cea mai bună cale de a răspunde acesteia”, se spune în proictul de document UE citat de Financial Times.
Relaţiile dintre SUA şi UE au fost atât de tensionate în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump, încât liderii UE şi ai majorității statelor membre s-au grăbit să-l felicite pe preşedintele ales al SUA, Joe Biden, cât încă numărătoarea voturilor în state americane cheie nu se încheiase.
(Citiți și : „În sfârșit: Preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria în prezidențialele SUA”)
La începutul lunii noiembrie, UE a impus supra tarife comerciale la importuri din SUA în valoare de până la 4 miliarde de dolari ca represalii la subvenţiile americane acordate Boeing, dar speră într-o îmbunătăţire a comerţului bilateral în perioada administraţie Joe Biden.
Comisarul european pentru comerţ Valdis Dombrovskis a declarat anterior că unele contacte informale cu echipa Biden au fost realizate de Comisia Europeană, instituţia care coordonează politica comercială pentru cele 27 de state membre ale UE.
Acomodarea relațiilor cu SUA nu va fi ușoară după cutremurele diplomatice provocate de Donald Trump. „SUA ne vor respecta dacă suntem suverani în materie de apărare”, spunea președintele francez Emmanuel Macron, atunci când devenise clară victoria lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă.