marți

21 mai, 2024

30 noiembrie, 2020

Un proiect al unei noi alianțe a Uniunii Europene cu SUA urmează să fie supus aprobării liderilor statelor membre, în cadrul reuniunii Consiliului European din 10-11 decembrie, și va include lansarea unei noi agende transatlantice pentru un summit UE – SUA, care ar urma să fie organizat în prima jumătate a anului viitor.

Uniunea Europeană caută să construiască o nouă alianță cu SUA, care să îngroape tensiunile din epoca Donald Trump și să facă față provocărilor ridicate de China, potrivit Financial Times, citat de Reuters.

Reconstruirea legăturilor dintre UE şi SUA ar urma să aibă loc pe fronturile comune ale unor probleme variate, de la reglementarea domeniului digital până la combaterea pandemiei COVID-19.


„Fiind societăţi democratice deschise şi economii de piaţă, UE şi SUA sunt de acord cu privire la provocarea strategică prezentată de expansiunea internaţională constant tot mai mare a Chinei, chiar dacă nu suntem întotdeauna de acord privind cea mai bună cale de a răspunde acesteia”, se spune în proictul de document UE citat de Financial Times.

Relaţiile dintre SUA şi UE au fost atât de tensionate în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump, încât liderii UE şi ai majorității statelor membre s-au grăbit să-l felicite pe preşedintele ales al SUA, Joe Biden, cât încă numărătoarea voturilor în state americane cheie nu se încheiase.

(Citiți și : „În sfârșit: Preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria în prezidențialele SUA”)

La începutul lunii noiembrie, UE a impus supra tarife comerciale la importuri din SUA în valoare de până la 4 miliarde de dolari ca represalii la subvenţiile americane acordate Boeing, dar speră într-o îmbunătăţire a comerţului bilateral în perioada administraţie Joe Biden.

Comisarul european pentru comerţ Valdis Dombrovskis a declarat anterior că unele contacte informale cu echipa Biden au fost realizate de Comisia Europeană, instituţia care coordonează politica comercială pentru cele 27 de state membre ale UE.


Acomodarea relațiilor cu SUA nu va fi ușoară după cutremurele diplomatice provocate de Donald Trump. „SUA ne vor respecta dacă suntem suverani în materie de apărare”, spunea președintele francez Emmanuel Macron, atunci când devenise clară victoria lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: