Uniunea Europeană a validat decizia Euratom de blocare a acordului nuclear semnat în ianuarie 2015 între Ungaria cu Rusia, proiect în care Rusia se angaja să furnizeze 10 dintre cele 12,5 miliarde euro necesare extinderii centralei atomo-electrice de la Paks.
Publicația Financial Times caracterizează această decizie drept una care va înrăutăți relațiile deja tensionate dintre Kremlin și Bruxelles.
Măsura, care nu a fost anunțată public, a fost decisă săptămâna trecută la Bruxelles, în ciuda solicitării Budapestei ca agenția europeană pentru energie atomică să își revizuiască hotărârea de blocare a acordului, afirmă Financial Times care citează surse apropiate discuțiilor.
Potrivit Euobserver, autoritățile de la Budapesta au negat informațiile Financial Times.
Rusia și Ucraina s-au înțeles de principiu, anul trecut, să extindă capacitățile centralei nucleare de la Pack cu două noi unități cu capacitatea de 1.200 mw. Ungaria, care depinde în mare măsură de importurile de gaze naturale și petrol din Rusia, acceptase pentru acest proiect colaborarea cu compania de stat Rosatom.
Blocarea acestui proiect va genera și înghețarea planurilor Budapestei care vizau asigurarea nevoilor de consum energetic intern prin importuri exclusive din Rusia. Budapesta, afirmă Financial Times, este pusă în fața următoarei alternative: fie acționează în instanță Comisia Europeană, fie va negocia un alt contract care să-i acopere deficitul de energie.
Acordul pentru centrala Paks, premisa unui monopol rusesc în Ungaria
Parlamentarii ungari au votat pe 3 martie pentru secretizarea timp de 30 de ani a unor date din acordul încheiat cu Rusia privind modernizarea şi extinderea centralei nucleare Paks.
(Citiți și”Ungaria a secretizat pe 30 de ani acordul cu Rusia privind centrala nucleară”)
Potrivit euobserver, acesta este unul dintre motivele pentru care Uniunea Europeană a decis blocarea proiectului: dacă partea rusă a pus condiția secretizării contractului pentru a accepta demararea afacerii atunci Comisia este îndreptățită să pună sub semnul întrebării contractul din cauză că nu poate afla detalii ale acestuia.
E vorba, în condițiile în care proiectul nu a făcut obiectul unei licitații publice, de modul în care au fost ignorate la Budapesta alte oferte (presa maghiară a vorbit, de exemplu de interesul companiei Westinghouse în a furniza combustibil pentru noile reactoare) și de anumite prevederi financiare, care pot fi încadrate la capitolul ajutoare de stat.