miercuri

27 martie, 2024

15 septembrie, 2011

Cancelarul german Angela Merkel a respins joi fără menajamente ideea că eurobondurile sunt o soluţie pentru criza datoriilor din zona euro, declarând că „datoriile colectivizate” nu vor rezolva problema, transmite Reuters.

De asemenea, oficialul german a afirmat că se aşteaptă ca creditorii internaţionali să fie capabili să recomande, până la sfârşitul lunii, acordarea următoarei tranşe vitale pentru Grecia, respingând ameninţarea unei iminente intrări în incapacitate de plată a statului elen.

Emisiunile de obligaţiuni emise joi de Spania şi Franţa au fost bine primite de investitori, dar în timp ce costurile de finanţare pe termen scurt ale Franţei au scăzut, în cazul Spaniei au crescut costurile de finanţare pe termen lung, în pofida sprijinului BCE pe piaţa secundară.


Vorbind la o zi după ce şeful Comisiei Europene a sporit speranţele pieţelor anunţând că va prezenta în curând opţiunile pentru obligaţiuni comune, Merkel a declarat că „ideea eurobondurilor este complet greşită”.

„Pentru a realiza rate comune ale dobânzilor, este nevoie de un nivel similar de competitivitate şi situaţii bugetare similare. Nu veţi obţine asta prin datorii colectivizate”, a afirmat oficialul german.

Angela Merkel, care se confruntă cu o creştere a numărului de cetăţeni germani care se opun acordării de pachete de asistenţă financiară în zona euro, a avertizat că nu există un mod rapid şi sigur de rezolvare a crizei datoriilor, ci numai printr-un proces gradat, în care fiecare ţară îşi pune în ordine situaţia sa fiscală.

Mulţi investitori cred că emiterea de eurobonduri ar fi cea mai potrivită metodă de rezolvare a crizei datoriilor deoarece ar reasigura pieţele că cele mai puternice economii europene îşi asumă răspunderea pentru cele mai slabe.


Dar Germania, principalul contributor din zona euro, a argumentat că emiterea de eurobonduri ar majora costurile de împrumut al statelor care nu se confruntă cu probleme şi nu ar mai încuraja statele risipitoare, cum ar fi Grecia şi Italia, să-şi pună în ordine finanţele publice.

Şi vicecancelarul german Philipp Rosler, care este şi ministru al Economiei, a reiterat, miercuri opoziţia guvernului din care face parte faţă de eurobonduri, după ce, în cursul dimineţii, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, afirmase că va propune în curând modalităţi de lansare a acestor titluri de valoare.

„Spun în mod hotărât „nu” eurobondurilor şi aceasta este poziţia Guvernului Federal al Germaniei”, a precizat ministrul.

Această declaraţie a venit după ce Barroso a susţinut în faţa Parlamentului European de la Strasbourg ideea eurobondurilor. Declaraţia sa a fost primită cu optimism de o parte a pieţelor bursiere.

„Confirm că vom prezenta în curând o propunere cu diferitele opţiuni pe care le avem pentru introducerea eurobondurilor”, a afirmat Barroso, explicând că anumite acţiuni „vor determina modificarea tratatelor” Uniunii şi că titlurile europene nu vor fi „un panaceu”.

Eurobondurile nu vor rezolva problemele cele mai urgente, nu vor scuti Grecia de îndeplinirea obligaţiilor asumate şi nu vor permite celorlalte ţări din zona euro să renunţe la implementarea reformelor„, a mai adăugat seful Executivului european.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: