vineri

26 aprilie, 2024

9 aprilie, 2014

Volumul operaţiunilor de factoring derulate de UniCredit Ţiriac Bank în 2013 a atins 812 milioane euro, înregistrând o creştere de aproximativ 2% faţă de anul precedent.

Conform datelor Asociaţiei Române de Factoring, piaţa locală de specific a înregistrat, în aceeaşi perioadă, o scădere de 6%, ajungând la un nivel de 2,72 miliarde euro. Consecinţa directă a performanţei superioare în comparaţie cu piaţa a fost creşterea cotei de piaţă a UniCredit Ţiriac Bank pe acest segment la 30%.

Industria cu cea mai mare pondere- 31,22% din volumul de creanţe gestionate- a continuat să fie în 2013 cea a construcţiilor, urmată de segmentul auto şi echipamente (13,92%), agricultură şi industrie alimentară (12,57%) şi transport (10,16%).


O premieră pe piaţa financiară a României, prima sindicalizare de factoring, de care a beneficiat compania Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, în valoare de 100 milioane euro, coordonată de UniCredit Ţiriac Bank, a contribuit la creşterea contribuţiei industriei farmaceutice la rulajul de factoring.

“În ceea ce priveşte strategia şi asteptările noastre pentru 2014, factoringul rămâne un produs prioritar pentru UniCredit Ţiriac Bank. Ceea ce ne îngrijorează este domeniul legislativ. Legea 72/2013, care are ca scop combaterea întârzierilor la plată atât din partea profesioniştilor, cât mai ales a instiţutiilor publice, stabilind termene maximale de plată, nu a avut un impact semnificativ, întârzierile se menţin, penalităţile nu se colectează. Un impact negativ puternic riscă să aibă propunerea de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. (C.N.A.D.N.R.), propunere ce a fost trimisă de către guvern comisiilor Parlamentului spre analiză, Senatul deja adoptând-o. Prin cele două elemente principale introduse, respectiv obligativitatea antreprenorului general de a ipoteca în favoarea subcontractorilor creanţele sale faţă de C.N.A.D.N.R. şi obligativitatea sa de a-şi plăti subcontractorii pe măsura încasării de la C.N.A.D.N.R., noua lege riscă să limiteze semnificativ posibilităţile de finanţare pe bază de creanţe atât ale antreprenorilor, cât şi ale subcontractorilor. Ţinând cont de faptul că zona de construcţii reprezintă cel mai important segment susţinut de industria de factoring (35% la nivelul pieţei), ne putem aştepta la o scădere a pieţei de factoring şi în 2014” afirmă Alecsandra Vălăşuteanu, Head of factoring UniCredit Ţiriac Bank.

UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului UniCredit, cu 600.000 de clienţi activi în România, unde deţine 188 de sucursale.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: