sâmbătă

27 aprilie, 2024

25 iunie, 2021

Deși subiectul nu se afla pe agenda oficială a Consiliului European, liderii UE au dezbătul joi îndelung legea maghiară care interzice orice referire clară la diferite orientări sexuale pentru a-i proteja pe minori, scrie Politico.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a fost cel mai vehement, întrebându-l direct pe Viktor Orban de ce nu părăsește UE dacă nu intenționează să respecte valorile fundamentale ale acesteia. Rutte a făcut o referire explicită la articolul 50 al Tratatelor UE care a permis ieșirea Regatului Unit din clubul european.


În replică, ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a scris pe Twitter: ”Ungaria nu doreşte să părăsească UE. Dimpotrivă, vrem să o salvăm de ipocriţi”.

Cele 16 state semnatare ale unei scrisori de îngrijorare adresată Comisiei Europene au reiterat joi preocuparea lor referitor la atitudinea homofobă a Ungariei. Lor li s-au adăugat și altele – printre care și România.  Doar Polonia și Slovenia au preferat să se abțină.

Atacul împotriva legii ungare a fost condus de Olanda și de Luxembourg. Premierul luxemburghez, Xavier Bettel, a declarat că Ungaria a depăşit o „linie roşie”, iar suedezul Stefan Lofven a avertizat că concetăţenii săi nu doresc să „trimită bani către o ţară” care acţionează în acest fel, deşi fondurile europene reprezintă  ”mană cerească” pentru Ungaria.

Această lege ”nu mi se pare că este conformă cu valorile noastre”, a apreciat și preşedintele francez, Emmanuel Macron, sperând să poată să-l convingă pe liderul ungar de o ”schimbare a acestui text”.


Surse europene au explicat pentru RFI că, la sfârsitul dezbaterii, Viktor Orban era aproape învins deși înainte de discuție afișa un aer încrezător și declara presei că „legea aceasta este un ghid pentru părinți, nu este împotriva homosexualilor”.

In urmă cu două zile Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  a declarat că aceasta lege „este rușinoasă” și că va folosi „toată puterea pe care o are instituția pentru a ne asigura că drepturile cetățenilor europeni sunt garantate”.

Aceasta înseamnă, teoretic, că Ungaria va fi dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție pentru a o obliga să renunțe la această lege.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: