fbpx

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

Ungaria și Polonia negociază susținerea revendicărilor UK față de UE

de Mariana Bechir 7.1.2016

cameron orban viktorPremierul David Cameron s-a întâlnit joi, la Budapesta, în cadrul turneului în care încearcă să-i convingă pe colegii de Uniune să accepte ceea ce Marea Britanie numește ”reformarea UE”, cu unul dintre cei mai vehemenți opozanți ai uneia dintre propunerile sale – premierul maghiar Viktor Orban. 

Și ăn cadrul discuțiilor privind susținerea pentru Marea Britanie, prim-ministrul de la Budapesta și-a exprimat, ca de numeroase alte ori, revolta față de propunerea ca cetățenii europeni care muncesc în Marea Britanie să nu primească beneficii sociale decât după ce au lucrat acolo cel puțin patru ani.

Aproximativ 55.000 de unguri trăiesc și muncesc în Marea Britanie.

Joi, premierul Orban a declarat în conferința de presă ce a urmat întâlniri că este ofensator chiar termenul de “imigrant”:

“Pentru noi este foarte important să nu fim considerați imigranți. Cuvintele contează aici… Vrem să fie foarte clar că noi nu suntem imigranți în Marea Britanie. Suntem cetățeni ai unui stat care aparține Uniunii Europene și care pot ocupa locuri de muncă oriunde în Uniunea Europeană…Nu vrem să mergem în Marea Britanie și să luăm ceva de la ei. Nu vrem să-i parazităm. Vrem să lucrăm acolo și cred că ungurii muncesc bine. Ei trebuie să fie respectați și să nu sufere discriminări.”

Viktor Orban a anunțat că statele din Grupul Vișegrad 4 (Ungaria, Cehia, Polonia și Slovacia) sunt deschise să negocieze cu Marea Britanie schimbarea regulilor de acordarea a beneficiilor sociale.

De cealaltă parte, David Cameron a declarat că el încă încearcă să impună planul său de a stopa accesul imigranților comunitari la beneficii sociale în primii patru ani de ședere în Marea Britanie.

Dar, a subliniat că este deschis propunerii unei alternative care ar putea reduce atractivitatea Marii Britanii pentru muncitorii comunitari.

Discreta întâlnire de 6 ore dintre Viktor Orban și liderul partidului de guvernământ din Polonia

Întălnirea de joi a fost precedată de una mult mai discretă pe care premierul Orban a avut-o miercuri cu președintele partidului de guvernământ de la Varșovia, Jaroslaw Kaczynski, la castelul Niedzica, în sudul Poloniei.

În presă nu a ajuns nicio informație despre subiectele discutate timp de șase ore de cei doi lideri din Europa Centrală pe care-i unește un singur lucru – euroscepticismul, și pe care se părea că-i va despărți definitiv un altul – poziția față de Rusia.

orban si kaczynskiÎntâlnirea dintre cei doi este cu atât mai surprinzătoare cu cât în februarie anul Jaroslaw Kaczynski (când partidul său, PiS, nu se afla la guvernare) a refuzat să-l primească pe Viktor Orban, aflat într-o vizită în Polonia, în pofida insistențelor diplomaților maghiari.

Poziția președintelui Kaczynski nu a mirat pe nimeni – premierul Ungariei este un apropiat al Kremlinului (cel puțin așa se întâmpla până de curând), în timp ce pentru liderul polonez Rusia reprezintă un inamic – fratele său geamăn, fost președinte, a murit în accidentul aviatic de la Smolensk despre care mulți cred că a fost pus la cale de Moscova.

Între cele două guvernări, din Ungaria și Polonia, există însă tot mai multe asemănări, ambele fiind acuzate de oficiali europeni că au luat măsuri ce pun sub semnul întrebării statul de drept și libertatea presei.

De asemenea, ambele țări resping cotele obligatorii de relocarea a refugiaților și au un discurs anti-imigrație.

Poziție comună în problema reformării UE propuse de Marea Britanie

Probabil, au comentat mass-media din cele două țări, primul subiect al discuției a fost o poziție comună în fața ofertelor lui David Cameron.

Și Ungaria, și Polonia, se opun vehement măsurilor pe care premierul britanic dorește să le introducă în problema beneficiilor sociale de care beneficiază imigranții (acordarea acestora doar după ce aceeștia au muncit și contribuit patru ani în Marea Britanie).

Viktor Orban a respins dur această propunere, despre care spunea că este discriminatorie, și a cerut chiar și schimbarea termenului folosit:  “Să-i consideri pe ungurii din Marea Britanie migranți este dureros pentru urechile noastre”, spunea anul trecut premierul maghiar.

Polonezii, care au un  număr incomparabil mai mare de muncitori în Anglia (câteva sute de mii) au fost cei mai înverșunați adversari ai acestui punct 4 din lista condițiilor puse de David Cameron pentru ca Marea Britanie să renunțe la referendumul privind apartenența la UE.

Răsturnare de situație: Susținerea Marii Britanii contra sprijin pentru întărirea prezenței NATO în Polonia

Varșovia a virat brusc, în ultima perioadă, și pare gata să-l sacrifice pe instalatorul polonez în schimbul unor noi garanții de securitate în fața spaimei sale străvechi – Rusia.

ministrul polonez externeMinistrul polonez de externe, Witold Waszczykowski (foto), a declarat luni pentru Reuters, că Varșovia ar fi dispusă la un compromis în privința drepturilor pe care le au în Anglia muncitorii imigranți din comunitatea europeană, dacă Londra o sprijină să obțină prezența NATO permanentă pe teritoriul Poloniei.

Subiectul va fi discutat la următoarea reuniune NATO, a adăugat el.

“Noi încă ne considerăm un stat de rangul doi al NATO, pentru că în Europa Centrală nu există, în afara unei prezențe simbolice, forțe aliate sau instalații de apărare semnificative, ceea ce le oferă rușilor scuza de a se implica în această regiune. Marea Britanie ne-ar putea sprijini așteptările legate de o prezență militară aliată pe teritoriul polonez”, a explica tministrul polonez de externe.

Altfel, a spus el, “ar fi foarte dificil să acceptăm o discriminare”.

Premierul Cameron a fost și la București

iohannis-david-cameronPremierul britanic David Cameron s-a aflat în prima parte a lunii decembrie 2015 șila București, în prima sa vizită oficială în România, în cadrul aceluiași turneu iniţiat în contextul negocierilor pentru reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană, dar şi pe fondul crizei imigranţilor şi al riscurilor teroriste.

Anterior, el a mers în Bulgaria, în România sosind după vizita din Polonia.

Programul oficial a conținut o întrevedere ce a durat aproximativ o oră cu premierul Dacian Cioloş, după care a fost primit de preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni.

Din declarațiile comune făcute la Cotroceni reiese că premierul britanic a găsit la București un susținător al principiului că Marea Britanie trebuie să rămână în UE.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.1.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Piața RCA a scăpat total de sub control – Transportatorii cer intervenția Guvernului în piața asigurărilor auto obligatorii

Vladimir Ionescu

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Guvernului intervenţia urgentă pentru a proteja asigurările auto ale românilor după intrarea în faliment a celui… Mai mult

Stiri

Canada / Liberalii lui Justin Trudeau câștigă alegerile, nu și majoritatea

Razvan Diaconu

Partidul Liberal condus de prim-ministrul canadian Justin Trudeau se îndreaptă spre o victorie în alegerile legislative anticipate de luni, care nu îi va aduce însă… Mai mult

Stiri

BNS, despre creșterea cu 8% a salariului minim: Nesemnificativă faţă de creşterea preţurilor la energie

Vladimir Ionescu

Propunerea de majorare a salariului minim brut cu 8% ar avea un impact „absolut nesemnificativ” asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim,… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană: Alegerile din Rusia s-au desfășurat într-o „atmosferă de intimidare”

Razvan Diaconu

Alegerile parlamentare desfăşurate de vineri până duminică în Rusia au fost „libere şi corecte”, a apreciat luni Kremlinul. Observatorii şi opoziţia manifestă îngrijorări majore privind… Mai mult

Stiri

Premierul l-a demis pe unul din cei mai eficienți funcționari guvernamentali: Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu

Vladimir Ionescu

Octavian Berceanu (foto), susținut în funcție de USR PLUS, a fost revocat de la conducerea Gărzii Naționale de Mediu. Decizia premierului Florin Cîțu a fost… Mai mult

Stiri

În Capitală nu mai există niciun pat liber la secțiile ATI pentru Covid – la nivel național mai sunt doar 19

Vladimir Ionescu

În Capitală și mai multe orașe mari – printre care Timișoara, Cluj și Craiova – nu mai exista luni niciun pat liber în secțiile de… Mai mult

Europa

Olanda vrea să interzică bancnota de 500 de euro și plățile în numerar de peste 5.000 de euro

Vladimir Ionescu

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, conduce o mişcare europeană pentru interzicerea folosirii bancnotei de 500 de euro şi a plăţilor în numerar de până… Mai mult