sâmbătă

2 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 ianuarie, 2012

Ungaria ar putea pierde până la 1,7% din PIB ca rezultat al suspendării fondurilor UE de coeziune din 2013 dacă Budapesta nu reuşeşte corectarea deficitului său bugetar, au anunţat miercuri oficialii UE, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Oficialii europeni au explicat că cifra de 1,6% ar reprezenta efectul total asupra economiei Ungariei al fondurilor care ar putea fi suspendate în 2013, dar nu a precizat valoarea exactă a fondurilor reţinute.

Deficitul Ungariei a depăşit pragul de 3% din PIB fixat de UE încă de la aderarea ţării la blocul comunitar, în 2004. Miercuri, Comisia Europeană a propus sancţionarea Ungariei pentru deficitul sau. Comisia a apreciat că deşi Ungaria a adoptat măsuri pentru reducerea deficitului, au fost numai măsuri excepţionale, care nu vor avea ca efect reducerea deficitului într-un mod sustenabil.


Ministerul Economiei din Ungaria a anunţat luni că deficitul bugetar a atins 1.734 miliarde de forinţi (5,49 miliarde de euro) în 2011, o cifră mai mare de 2,5 ori decât previziunile iniţiale.

Guvernul prevedea iniţial un deficit de 687 miliarde de forinţi, o cifră revizuită de mai multe ori în creştere, ajungând în decembrie la 1.500 miliarde de forinţi.

Guvernul a adăugat însă că obiectivul unui deficit public de 2,94 % din PIB în 2011 nu este în pericol, deoarece odată luate în calcul fondurile caselor de pensii private, naţionalizate în cursul anului, obiectivul va fi atins.

De la 1 ianuarie în Ungaria a intrat în vigoare majorarea cu două procente a TVA, de la 25% la 27%, cea mai ridicată cotă din Uniunea Europeană, o măsură decisă de premierul Viktor Orban pentru acoperirea deficitului bugetar. Taxa de 18% la produsele alimentare de bază rămâne nemodificată, ca şi cea de 5% la cărţi şi ziare.


Recent, Banca Naţională a Ungariei a avertizat că în 2012 Ungaria va înregistra un deficit de 3,1% din PIB, peste ţinta de 2,5% pe care o are în vedere guvernul de la Budapesta. În plus, Banca Naţională a avertizat că măsurile avute în vedere de guvern se concentrează preponderent pe partea de venituri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: