luni

11 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 noiembrie, 2020

Guvernul Ungariei a propus marţi un amendament constituţional prin care se urmăreşte impunerea viziunii creştine a rolurilor de gen în creşterea copiilor.

Inițiativa vine în contextul în care partidul naţionalist de guvernământ al premierului Viktor Orban apelează la retorica anti-LGBT pentru a-şi consolida susţinerea în rândul electoratului, informează AFP, preluată de Agerpres.

Proiectul a fost inițiat de ministrul Justiţiei, Judit Varga, care l-a justificat spunând că trebuie să li se garanteze copiilor o „creştere bazată pe valori ce decurg din …cultura creştină a Ungariei”.


„Baza relaţiilor de familie este căsătoria”, a declarat ea. „Mama este o femeie, tatăl este un bărbat”.

Inițiativa este similară celei declanșate de fosta guvernare PSD – ALD, în mandatul căreia a avut loc referendumul pentru familia creștină, prin care se dorea redefinirea familiei în Constituției. Scrutinul nu a fost validat.

În proiect se mai afirmă că Ungaria „protejează dreptul copiilor la identitatea de gen cu care s-au născut” folosind un limbaj similar celui din campania guvernamentală privind interzicerea identităţilor transgender.

Partidul naţionalist Fidesz al premierului Orban şi aliatul acestuia, micuța formațiune creştin-democrată KDNP, se confruntă cu perspectiva scrutinului de la începutul anului 2022, în contextul în care popularitatea riscă să le fie ameninţată de pandemia de COVID-19 şide  impactul acesteia asupra economiei.


În ultimii ani, guvernul Orban s-a concentrat în principal pe condamnarea imigraţiei în Europa, dar se orientează din ce în ce mai mult spre retorica anti-LGBT pe măsură ce pandemia afectează economia, urmând exemplul partidului naţionalist PiS aflat la guvernare în Polonia, care a făcut din homofobie piesa de rezistenţă a campaniei sale la alegerile din acest an.

În luna mai, guvernul ungar a interzis modificările de gen în documentele personale. Totodată, partidul de guvernământ nu vede cu ochi buni cărţile pentru copii care descriu pozitiv diversitatea.

În partea justificativă a proiectului de amendare a Constituţiei, executivul de la Budapesta susţine că este necesară protejarea copiilor de „tendinţele ideologice moderne noi din lumea occidentală … care reprezintă o ameninţare la adresa dreptului copiilor la o dezvoltare sănătoasă”.

Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat săptămâna trecută că Ungaria ar trebui să consacre în Constituţie interzicerea „propagandei de gen” pentru a-i proteja pe copii. El a mai declarat că homosexualilor nu ar trebui să li se permită să adopte copii şi să întemeieze familii.

Comunitatea LGBT din Ungaria se teme acum că ar putea deveni ţinta unor atacuri politice concertate în perspectiva alegerilor din 2022.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: