vineri

26 aprilie, 2024

5 noiembrie, 2019

Ministrul de externe al Ungariei a deschis calea marți pentru ca gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei să fie implicat în proiectul construcției rețelei 5G de mare viteză a țării, anunță Reuters.

Statele Unite au făcut presiuni asupra aliaților săi europeni, inclusiv Ungaria, pentru a bloca accesul Huawei Technologies la dezvoltarea rețelelor 5G, spunând că echipamentul său conține „portițe” care ar permite Chinei să spioneze în alte țări.

Huawei a negat permanent acuzațiile, iar Ungaria a spus că nu are dovezi că echipamentele acestei companii ar reprezenta o amenințare la adresa securității.


Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a anunțat marți, într-un eveniment organizat în China, că Ungaria va implica Huawei în lansarea sistemelor de comunicații 5G.

Potrivit unei declarații a Ministerului Afacerilor Externe de lșa Budapesta, Peter Szijjarto a precizat că Huawei va coopera cu Vodafone și Deutsche Telekom în procesul de dezvoltare al rețelelor de comunicații din Ungaria.

Divizia maghiară a Deutsche Telekom a precizat pentru Reuters că Huawei a fost doar unul dintre furnizorii testați pentru tehnologia 5G.

Vodafone Ungaria, care a lansat luna trecută un serviciu comercial 5G în centrul Budapestei pe un spectru achiziționat în 2016, a refuzat să comenteze informațiile.


Magyar Telekom a precizat pentru Reuters că testează în prezent tehnologia 5G cu mai mulți furnizori, între care și Huawei, dar că nu a încheiat un acord cu această companie pentru a-și construi întreaga rețea 5G.

Guvernul premierului Viktor Orban a strâns în ultimii ani relațiile economice cu China, în special în domeniile finanțelor guvernamentale, bancar și infrastructură.

Ungaria a publicat în iunie documentația pentru vânzarea licențelor 5 G, vizând operaționalizarea la principalele instalații industriale în anul 2020. Guvernul anunțase inițial că va analiza ofertele depuse până în octombrie, dar autoritatea de reglementare în domeniu a amânat decizia fără justificări publice.

În Europa, România, Polonia și Estonia au semnat memorandumuri pe tema tehnologiilor 5G cu Statele Unite. Germania a anunțat inițial că nu exclude niciun furnizor din procesul de dezvoltare al sistemelor germane de comunicații, dar ministrul de Externe Heiko Maas a anunțat luni că are dubii că Huawei ar putea fi implicată în proiectul german.

Comisia Europeană urmează să elaboreze un ghid privind securitatea reețelelor 5G.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: