duminică

28 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 octombrie, 2022

Compania de stat MVM din Ungaria a anunţat luni că a ajuns la un acord cu grupul rus Gazprom pentru amânarea plăţilor ce vizează livrările de gaze din iarnă, potrivit Reuters.

Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de declanşarea războiului din Ucraina, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia, la care se adaugă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria.

Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani, potrivit Agerpres.


După solicitarea din iulie a autorităţilor de la Budapesta, Gazprom a început să majoreze livrările către Ungaria, după ce anterior fuseseră majorate livrările prin gazoductul Turkstream.

Astfel, factura Ungariei la gaze naturale a urcat cu 740 miliarde de forinţi (1,78 miliarde de dolari).

Gazprom a fost de acord cu amânarea plăților până iarna viitoare

„Pentru a atenua impactul creşterii preţurilor pe piaţă, MVM Group şi Gazprom au fost de acord cu amânarea plăţilor pentru viitoarea perioadă de iarnă. Includerea temporară a opţiunii de amânare a plăţii în contract sporeşte marja de manevră a MVM în finanţarea şi nivelul lichidităţii”, se arată în comunicatul companiei ungare.

Creşterea notei de plată a importurilor Ungariei a majorat deficitul comercial, într-o perioadă în care exporturile ţării încetinesc din cauza problemelor din zona euro-principalul partener comercial.


Banca Centrală a Ungariei a avertizat că deficitul de cont curent este „în zona de pericol” şi a cerut Guvernului să stabilizeze finanţele.

Forintul, moneda cu cea mai slabă performanţă din Europa centrală, care s-a depreciat cu 13% numai în acest an, înregistra luni un nou nivel scăzut record, un euro fiind cotat la 425 de forinţi.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: