luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 octombrie, 2014

Mii de manifestanţi, 10.000 potrivit EUobserver, au protestat duminică în Budapesta şi au cerut guvernului să renunţe la legea care prevede impunerea unei taxe pentru utilizarea internetului, informează presa străină.

Demonstranţii au ţinut telefoanel mobile la vedere şi au aruncat componente vechi ale computerelor, hard-uri sau monitoare, în porţile sediului partidului de guvernământ, Fidesz.

Aceştia spun că legea este antidemocratică şi că îi va afecta pe cei cu venituri mai mici. Potrivit prevederilor acestuia, actul normativ prevede o taxă de 150 de forinţi (0,50 de euro) pe un gigabyte de trafic.


Purtătorul de cuvânt a Comisiei Europene, Ryan Heath, a evaluat că la acest nivel al taxei, vizionarea unui film pe internet ar putea costa 15 euro. Iar vizionarea tuturor episoadelor unui serial ar ajunge să coste în jur de 254 de euro.

Taxa – care ar urma să fie plătită de furnizorii de servicii de internet – are drept scop aducerea de bani la bugetul sărăcit al statului. Iar ministrul economiei din Ungaria, Mihaly Varga, a argumentat că era nevoie de această taxă întrucât utilizatorii renunţă la telefonie în favoarea internetului.

O măsură antidemocratică şi împotriva dezvoltării tehnologice

Protestatarii au atras atenţia asupra consecinţelor acestei decizii a guvernului. Potrivit acestora, ea “este doar una din seria de măsuri antidemocratice alarmante ale lui Orban care îndepărtează Ungaria şi mai mult de lumea democratică europeană”.

Cel mai mare grup telecom din Ungaria, Magyar Telekom, a declarat pentru Reuters că această taxă “ameninţă să submineze dezvoltarea internetului de bandă largă în Ungaria şi starea economiei digitale şi a societăţii digitale care se poate construi”.


Reacţii au existat şi la Bruxelles. Comisarul European pentru agenda digitală, Neelie Kroess, a îndemnat, printr-o postare pe Twitter duminică, la proteste: “Vă îndemn să fiţi alături sau să îi susţineţi pe oamenii aceia revoltaţi de taxa pe folosirea internetului care vor protesta astăzi (n.r. duminică, 26 octombrie).

Guvernul Orban dă un pas înapoi

Protestele au determinat guvernul de la Budapesta să facă anumite amendamente la lege şi să propună o taxă lunară de 700 de forinţi (2,3euro) pentru utilizatorii la domiciliu şi de 5.000 de foriţi (16 euro) pentru companii.

Concesia nu a înlăturat însă criticile, nivelul taxei va face în continuare mai dicil accesul la internet pentru afacerile mici şi pentru cetăţeni cu venituri mici.

Protestatarii au ameninţat că, dacă guvernul nu renunţă la impunerea acestei taxe, protestatarii vor ieşi din nou în stradă marţi.

Manifestaţiile vin pe fondul acerbelor critici din Occident la adresa guvernării autoritare a premierului Orban, care a luat în cascadă măsuri antidemocratice. În plus, guvernul de la Budapesta impune mai nou o srie de taxe, din lipsa unor resurse bugetare. Înainte de taxa pe flosirea internetului a fost anunţată o alta, la anumiţi compuşi chimici, care va duce la scumpirea săpunului şi detergenţilor.

Toate aceste evenimente sunt completare de apropierea Ungariei de rusia, care îngrijorează şi nemulţumeşte partenerii occidentali.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: