vineri

29 martie, 2024

4 noiembrie, 2019

Un număr de 495 jurnaliști au fost uciși în 2014 – 2018, din cauza muncii lor, cu 18% mai mulți decât în cincinalul anterior, conform unui raport UNESCO publicat de Ziua internațională pentru încetarea impunității crimelor împotriva jurnaliștilor. Marea lor majoritate nu și-a pierdut viața în zone de conflict, ci pentru că investigau fapte de corupție.

Anul acesta, au fost omorâți cel puțin 43 de jurnaliști, totalul pe ultimii 10 ani este de 881, iar în nouă din zece cazuri autorii crimelor au rămas nepedepsiți.

Jurnaliștii locali sunt cei mai expuși, a explicat directorul general al organizației Națiunilor Unite pentru educație, știință și cultură, Audrey Azoulay: „Ne concentrăm pe jurnaliștii locali, care lucrează în domeniul corupției și al politicii în situații non-conflictuale și care reprezintă 93% din decesele jurnaliștilor din ultimii 10 ani. UNESCO se ridică împotriva celor care pun în pericol viețile jurnaliștilor, celor care îi omoară și care nu fac nimic pentru a opri aceste violențe”, a spus Audrey Azoulay.


Statele cu cei mai mulți jurnaliști uciși sunt țările arabe (30%), urmate de cele din America Latină, Caraibe și Asia.

De asemenea, conform UNESCO, în ultimii cinci ani au fost uciși:

  • 28 de jurnaliști în Europa de Vest și în SUA
  • 20 de jurnaliști din Europa Centrală și de Est.

Cele mai periculoase țpri au fost, în ultimii cinci ani, SIaia, Mexico și Afganistan.

În aproape 90% din cazuri, autorii nu au fost pedepsițiAproape 90% din criminalii vinovați de uciderea a 1.109 de jurnaliști, în perioada 2006 – 2008, nu au fost condamnați.

În Europa, încă nu au fost trimiși în judecată responsabilii uciderii Caruanei Galizia, ucisă în octombrie 2017, într-o explozie provocată de o bombă montată pe mașina în care se afla jurnalista.


Au fost arestate trei persoane, care au executat comanda de a o lichida pe Galizia, însă nu și omul de afaceri care ar fi ordonat execuția.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: