luni

30 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 decembrie, 2015

dumitru martinDumitru Martin, unchiul deputatului PSD Eduard Martin, a fost arestat de FBI, la 1 decembrie, pe Aeroportul Internațional San Francisco, sub acuzația că a mituit un oficial american pentru a obține un contract de 10,3 milioane de dolari cu Baza aeriană de la Kogălniceanu.

Firma lui Martin, Polaris M Holding, a „mituit” cu 100.000 de dolari un maior de la Baza aeriană Travis (maior care coopera cu FBI-ul), banii reprezentând o tranșă dintr-o mită promisă de un milion de dolari,  potrivit declarației de unuia dintre agenți, declarție citată de The Sacramento Bee.

Declarația pe proprie răspundere a agentului Matthew Young spune că mita a fost acordată pentru a bloca, în favoarea firmei Polaris, un contract de furnizare de containere de transport maritim și de depozitare ce urmau să fie livrate, într-o perioadă de cinci ani, pentru forțele americane de la Baza Aeriană Kogălniceanu din România.


Polaris a virat banii pe 19 septembrie, într-un cont deschid de către FBI, iar pe 18 octombrie aceștia au fost retrași pentru a fi folosiți ca probă.

„Am deschis o anchetă privind familia Martin și alții, în iulie 2014”, spune agentul Matthew Young în declarație, fără să explice ce l-a făcut să demareze investigația.

„În timp ce derulam investigația, am aflat că firma Polaris este anchetată de autoritățile române pentru corupție și mituirea unor oficiali români.”

Cei doi agenți sub acoperire s-au întâlnit pentru prima oară cu doi reprezentanți ai Polaris în Suisun City, SUA, pe 27 octombrie 2014.


Românii le-au promis atunci celor doi americani un comision de 10%  din valoarea contractului ce ar fi urmat să fie semnat cu Polaris de americanii de la Baza Aeriană Kogălniceanu.

Cei doi agenți și cei doi reprezentanți ai firmei s-au deplasat la Travis, unde au avut o întâlnire cu comandantul escadrilei contractoare, care a insistat ca un proprietar la firmei să semneze contractul și să plătească mita.

În noaptea respectivă, Dumitru Martin (acționarul din acte al firmei) a luat un avion spre California, pentru întâlnirea cu comandantul.

Pe parcursul unui an, relatează agentul FBI, au avut loc mai multe întâlniri – în San Francisco, New York,  Budapesta și Sacramento. Toate au fost înregistrate cu tehnica FBI.

În cele din urmă, contractul în cauză a fost atribuit altui furnizor, dar negocierile au fost reluate pentru un alt contract, inventat de FBI.

Pe 11 septembrie, Dumitru Martin și comandantul american respetciv au semnat un contract de furnizare, la Travis, împreună cu alte două contracte menite să ascundă plata mitei.

Dumitru Martin, 55 de ani, este arestat în Sacramento.

Procurorul Todd Pickles a cerut detenție fără posibilitatea eliberării pe cauțiune pentru românul dumitru Martin.

Firma Polaris aparține, de fapt, deputatului Eduard Martin

Firma Polaris a fost trimisă în judecată, miercuri, pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, într-un dosar în care Radu Mazăre este acuzat că a primit de la familia Martin șapte milioane de euro pentru a-i acorda contractul de salubrizare a Constanței.

Într-un comunicat al DNA, procurorii vorbesc despre „POLARIS M holding S.R.L., al cărei asociat și administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian”, deputat acuzat și el în dosarul trimis miercuri în instanță.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: