marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 august, 2012

Senatorul liberal Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de deciziile BEC şi CCR şi să se constate că preşedintele Traian Băsescu a fost demis de popor la referendum prin votul a peste 7,4 milioane de români.

„Această hotărâre vizează aplicarea articolului 10 din Legea referendumului în continuarea obligaţiei ce revine Parlamentului conform articolului 3 din Hotărârea 34 a Parlamentului, din 6 iulie, prin care Legislativul urmează să decidă procedura de urmat. Procedura de urmat este că prin decizia ei, CCR în loc să se pronunţe în privinţa constituţionalităţii procedurilor privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, s-a pronunţat asupra legalităţii referendumului, ori Curtea nu este competentă să facă aşa ceva”, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Ioan Ghişe.

El a explicat că CCR a dat o „hotărâre în constatare” care vine în contradicţie cu decizia BEC, care a stabilit că referendumul s-a desfăşurat legal.


„Hotărârile în constatare nu sunt executorii”, a subliniat Ghişe.

Liberalul a precizat că CCR trebuia să vegheze la respectarea procedurilor pentru organizarea referendumului şi că înainte de acest scrutin ar fi trebui să se pronunţe în cazul în care existau cazuri de neconstituţionalitate în cazul unor articole din lege.

„Referendumul este un moment al exercitării suveranităţii poporului. Nu pot şase oameni şi dacă sunt ei judecători de la mama Leone sau de la Curtea Constituţională să exercite suveranitatea în nume propriu, stabilesc ei că ce a votat poporul suveran nu este valabil, ei neavând competenţă decât pentru constituţionalitate, nu pentru legalitate. (…) Ce au făcut judecătorii este ceea ce se numeşte abuz de drept, adică au hotărât ceea ce ei nu au competenţă să hotărască. Ei hotărăsc în decizia Curţii cine pleacă, cine vine. Cine eşti tu în statul român – Constituţie republicană – să hotărăşti cine pleacă, cine vine?”, a spus senatorul PNL.

El a susţinut că prin decizia adoptată referitoare la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, judecătorii au comis mai multe infracţiuni, indicând uzurparea de calităţi oficiale, pronunţându-se pe chestiuni de legalitate în locul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, uzurparea suveranităţii poporului.


Ghişe a precizat că a înaintat proiectul spre consultare conducerii PNL şi parlamentarilor liberali şi că aşteaptă o decizie în acest caz.

„Indiferent dacă îl susţin sau nu, eu îl depun luni la Parlament”, a subliniat senatorul PNL.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Proiectul de hotărâre propus de Ghişe şi remis AGERPRES prevede că Parlamentul a luat act de hotărârile BEC şi CCR, constată că sunt îndeplinite prevederile articolul 10 din legea 3/2000 a referendumului şi că preşedintele României a fost demis de către popor. De asemenea, proiectul prevede că legislativul constată că funcţia de preşedinte al României este vacantă, iar în termen de 90 de zile Guvernul va organiza alegeri pentru această funcţie.

87,5% dintre persoanele cu drept de vot s-au exprimat pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, la referendumul din 29 iulie, însă, pe 21 iulie Curtea Constituțională a hotărât invalidarea scrutinului, pentru că nu a fost întruniv cvorumul.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: