joi

28 martie, 2024

3 ianuarie, 2020

Cipru, Grecia şi Israel au semnat, joi după-amiază, la Atena, un acord ce deschide calea construcţiei gazoductului East Med în Mediterana. La ceremonie au fost prezenți prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele cipriot Nikos Anastasiades.

„Aceasta este o zi istorică pentru Israel”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.  El a explicat că în urmă cu câteva zile, s-a început extracția din zăcământul offshore de gaze naturale Leviathan.


Zăcământul Leviathan are rezerve de gaze estimate la 622 miliarde metri cubi descoperite în largul coastei Mării Mediterane în 2010.

„Avem cantități uriașe acolo. Aceasta înseamnă că vor intra mulți bani în economie. Este un lucru bun pentru pace, deoarece avem acorduri cu vecinii noștri arabi,” a mai spus premierul israelian, citat de Al Jazeera.

Următorul pas va fi scoaterea la licitaţie a proiectului, urmând ca proiectul celor 2.000 de kilometri de gazoduct să fie finalizat în 2025, conform estimărilor Israelului.

„Construim un pod cu care va fi adusă energie în Europa”, a declarat premierul Mitsotakis, care a mai spus că proiectul va contribui la stabilizarea regiunii şi va aduce mai multă prosperitate oamenilor.


Conducta urmează să pornească din Israel spre Cipru, iar de acolo către Creta şi apoi spre Grecia continentală, de unde gazele naturale transportate vor fi livrate în Italia printr-o altă conductă.

Proiectul este susţinut de UE și de SUA, care  insistă că Europa ar trebui să devină mai puţin dependentă de livrările de gaze naturale din Rusia.

S-a opus proiectului Turcia, care a respins în repetate rânduri gazoductul East Med, Ankara declarând că nu va permite proiecte de acest fel în estul Mediteranei fără participarea sau consimţământul său şi numind alianţa trilaterală o încercare de încercuire a ţării.

Din 2025, Israelul intenţionează să livreze gaze naturale în Europa prin gazoduct, a cărui capacitate inițială este de 10 miliarde de metri cubi pe an, dar se poate dubla cu actualele tehnologii.

Gazoductul va costa peste șase miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: