marți

23 aprilie, 2024

4 martie, 2021

Bucureştiul este capitala cea mai afectată de riscul seismic și se află în top 10 orașe din lume care ar putea suferi pierderi majore în cazul unui cutremur, a declarat joi primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat, în cadrul dezbaterii „De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?”, organizată la 44 de ani de la cutremurul din 1977, că Executivul și-a propus investirea unui miliard de lei, în patru ani, pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

„Bucureştiul este capitala cea mai afectată de risc seismic din Uniunea Europeană şi în primele zece oraşe din lume. Parte din problemă este că noi nu am conştientizat această problemă, ani de zile, după anul ’90. A fost un impuls în anii ’98-2000, după care problema cumva s-a dus într-o zonă secundară”, a spus Nicușor Dan, în dezbaterea la care au participat cei doi oficiali.

„Guvernul doreşte în patru ani de zile să investească în consolidarea clădirilor cu risc seismic un miliard de lei. Anul acesta avem o sumă de 50 de milioane, care este mai mult decât dublă faţă de anul trecut, dar suntem în reformularea acestui program naţional”, a a anunțat Cseke Attila.


Investițiile statului vor fi făcute printr-un program nou şi pe o procedură „mult simplificată” faţă de cea din prezent, „care, din păcate, a condus la situaţia în care în 27 de ani (…) s-au consolidat doar 26 de clădiri”.

Alte informații despre program oferite de ministrul Dezvoltării:

  • Acest program trebuie să fie unul cu un buget multianual. „Este fizic imposibil de a expertiza o clădire, de a face documentaţia tehnică, de a face achiziţia publică şi de a şi executa acea consolidare de clădire într-un singur an. Propunem un program multianual, ceea ce înseamnă că se intră în acest program şi, în doi-trei ani, rezonabil, se poate termina această lucrare”.
  • În noul proiect sunt cuprinse şi clădirile deţinute de autorităţi publice locale sau centrale.
  • Pentru ca un imobil să poată fi consolidat este necesară doar majoritatea semnăturilor proprietarilor. „De-a lungul timpului au fost o serie de blocaje şi propunem o posibilitate de a începe această lucrare cu acordul majorităţii proprietarilor din aceste clădiri”.
  • Sunt prevăzute şi garanţii – dacă un proprietar decide să vândă locuinţa dintr-un imobil consolidat într-o perioadă mai mică de zece ani de la efectuarea lucrărilor trebuie să restituie statului o cotă parte din costuri.

„Trebuie să fim siguri că această consolidare are loc pentru a pune în siguranţă cetăţeanul, nu pentru a specula imobiliar anumite investiţii ale statului”, a declarat ministrul Dezvoltării.

Nicușor Dan: Evaluarea clădirilor este incompletă

Evaluarea clădirilor cu risc seismic este incompletă, iar lucrările de consolidare au fost amânate sub pretextul lipsei de fonduri, a mai explicat primarul.


„Noi am început (…) procesul de evaluare, dar nu l-am terminat”, în timp ce lucrările de consolidare pentru care asociaţiile de proprietari din Capitală au semnat în urmă cu 15 ani încă nu au devenit realitate, a mai spus Nicuşor Dan.

„Această problemă este o prioritate pentru administraţia pe care o conduc, am făcut nişte schimbări la conducerea Administraţiei pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, am descoperit cu ocazia asta şi problemele de acolo. Pentru că vorbim de încredere, nu e posibil să avem convenţii semnate cu asociaţii de proprietari din anul 2005, 2006, 2007 şi care să nu fi ajuns la un rezultat”, a subliniat Nicuşor Dan.

Astfel, trebuie recâştigată încrederea locuitorilor, a apreciat el, în contextul în care a existat un monopol în domeniul lucrărilor de consolidare.

„Lipsa de încredere vine din faptul că s-a lucrat cu această companie municipală exclusiv şi că multe din firmele româneşti din Bucureşti care erau capabile să facă aceste lucrări pur şi simplu au fost scoase de pe piaţă. Şi am decis ca să lucrăm transparent cu firmele de pe piaţă”, a anunţat edilul.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: