Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Un grup de români din SUA cere preşedintelui Iohannis să reconsidere trimiterea lui George Maior ca ambasador. Cauza invocată: poziţia de fost şef al SRI
de Anne-Marie Blajan 27.5.2015
Câteva ziare şi organizaţii reprezentative ale diasporei române din SUA i-au trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care îi solicită să reconsidere trimiterea lui George Maior ca ambasador, se arată pe site-ul coalitiaromânilor.com, care publică documentul integral.
Asociatia Jurnalistilor romani din America de Nord (NARPA), iniţiatoarea scrisorii, argumentează că „având în vedere istoricul relaţiei tensionate dintre comunitatea româno-americană şi fosta Securitate, precum şi acţiunile şi atribuţiile actualului SRI, numirea unui fost director al acestui serviciu în poziţia de ambasador în SUA va crea automat un zid care va face aproape imposibilă o conlucrare între ambasadă şi comunitate”.
Semnatarii scrisorii vorbesc despre ipostaze care arată, potrivit acestora, că SRI este moştenitoarea securităţii şi că şi-a depăşit atribuţiile ca şi instituţie. O primă ipostază, mai recentă este prezenţa, la lansarea Monografiei SRI, a generalului de securitate Iulian Vlad.
Alte situaţii indică faptul că SRI, condus de George Maior, „ s-a îndepărtat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democraţie, făcând enormi paşi înapoi în procesul de reformare”.
„Prima acţiune este legată de implicarea SRI în actul de justiţie, care deja a stârnit reacţii fără precedent ale magistraţilor din România. (…)
O implicare a SRI în justiţie este nesănătoasă pentru o democraţie, vulnerabilizează România şi discreditează întreagă lupta anticorupţie, generând îndoială că nu s-ar face profesionist şi imparţial. Afirmaţia că SRI monitorizează toate cazurile din instanţe şi aplică scheme analitice, asemenea celor de identificare a potenţialilor terorişti, la judecători, pe care-i categorizeaza apriori după “pattern-uri” infracţionale, arată o operaţiune de controlare a justiţiei care ar trebui să înspăimânte orice român ce îşi caută dreptatea în instanţa”, se arată în scrisoare.
În plus, mai arată semnatarii, o altă acţiune care a „ îngrijorat profund” este implicarea SRI în politică. „Într-un recent interviu domnul Maior a afirmat că în campania electorală pentru preşedinţie a vorbit cu Doamna Elena Udrea la sediul SRI, informându-o că vor apărea pozele compromiţătoare de la Paris. (…) Pentru un serviciu de informaţii care se prezintă că partener al serviciilor americane, un astfel de comportament al SRI sfidează regulile de baza dintr-o democraţie care interzic categoric unui serviciu să se implice în politică, cu atât mai mult într-o campanie electorală”, arată semnatarii.
Reprezentanţii românilor din America susţin că dorinţa enunţată de George Maior la audierile din Parlament, aceea de a consolida relaţia cu diaspora nu va fi posibilă.
„Din păcate, numirea domnului Maior că ambasador al României în SUA nu doar că nu va consolida, dar va şubrezi relaţia Ambasadei cu comunitatea românească. Relaţia comunităţii cu Ambasada României la Washington D.C., chiar dacă s-a ameliorat în ultima perioada, păstrează o doză de neîncredere datorită atitudinii din trecut a statului Român faţă de românii din SUA. Este de notorietate faptul că în perioada comunistă agenţi români, coordonaţi de securişti aflaţi sub acoperire diplomatică în cadrul Ambasadei României la Washington D.C., au întreprins acţiuni de dezbinare a comunităţii româneşti din SUA cu efecte negative care se văd şi azi”, argumentează autorii scrisorii.
„O eventuală numire a domnului Maior că ambasador în SUA va readuce în discuţie eternă poveste a “agenţilor sub acoperire”, ceea ce va face că orice contact al Ambasadei cu cineva din comunitatea românească să creeze suspiciunea rezonabilă că acea persoană este un agent de influenţă român. Acest lucru va face greoaie, dacă nu imposibilă susţinerea de către comunitate a unor acţiuni comune cu Ambasada”, afirmă semnatarii.
Prin urmare, ei solicită preşedintelui Klaus Iohannis, care are ultimul cuvânt în acreditarea lui George Maior ca ambasador în SUA, să nominalizeze altă persoană, „care să inspire încredere” diasporei române din SUA.
La finalul audierilor, fostul şef al SRI a răspuns unei întrebări al cursdeguvernare.ro, referitor la poziţia de fost şef al unui serviciu de informaţii şi noua postură de ambasador. Acesta a răspuns că experienţa sa în funcţia de şef al unui serviciu de informaţii în România îi va fi utilă: “Cel puţin pe palierul securităţii această experienţă va fi foarte folositoare. Vedeţi securitatea e importantă în dialogul nostru având în vedere evenimentele din regiune”, a spus ambasadorul.