La obiect

Prețul carburanților în România: Ponderea taxelor, mult sub media europeană. Marjele benzinăriilor au crescut cu peste 4% în ultimii patru ani

Ponderea taxelor în prețul final al carburanților din România este cu peste zece procente mai redusă decât media europeană în cazul benzinei, respectiv cinci procente… Mai mult

05.12.2019

Evenimentul

NATO – concluziile unui summit sensibil: Cele 3 premiere din declarația oficială și întorcerea ”în cazarmă” a Turciei

Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până… Mai mult

04.12.2019

Analiză

Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

04.12.2019

La obiect

Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult

03.12.2019

Cronicile

Pensiile speciale se întorc: 255 de senatori și deputați au depus proiectul privind revenirea la pensiile parlamentare

de Roxana Preda 16.4.2015

deputati romania - CopyUn grup de 255 de senatori și deputați de la toate partidele, reprezentând aproape jumătate din numărul total al membrilor Legislativului, a depus joi proiectul care prevede reintroducerea pensiilor parlamentare, indemnizația urmând să ajungă la 4.000 de lei pentru cei care au la activ trei mandate.

Întrebat cum comentează această inițiativă, dar și faptul că ea a fost semnată și de parlamentari PNL, preşedintele Klaus Iohannis a spus că i s-ar părea un lucru excepţional dacă în Parlament s-ar promova ideea ca oamenii de cultură să primească pensii speciale.

“De exemplu mi s-ar părea un lucru excepţional dacă în Parlament ar apărea ideea să se dea pensii speciale oamenilor de cultură”, a declarat Iohannis, aflat joi la sediul Teatrului Național București, care va fi inaugurat oficial sâmbătă.

Parlamentarii susțin că inițiativa legislativă de modificare a legii 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor se impune având în vedere ”rolul Parlamentului ca putere se stat, răspunderea şi complexitatea pe care o presupune exercitarea demnităţii de parlamentar pentru garantarea integrităţii, independenţei şi imparţialităţii în faţa naţiunii”.

Pensiile speciale au fost tăiate în 2010, de guvernul condus atunci de Emil Boc, decizia fiind luată pe fondul măsurilor de austeritate adoptate la acea dată (tăierea salariilor bugetarilor cu 25% și creșterea TVA de la 19 la 24%).

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard de pensionare, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizaţie beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Prevederile proiectului:

 • Deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la sfârşitul mandatului, la indemnizaţie pentru limita de vârstă.
 • De indemnizaţie beneficiază şi deputaţii şi senatorii care au avut anterior prezenţi legi calitatea de parlamentar, dacă se îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare
 • Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează că produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzatia brută lunară aflată în plata.
 • Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă prevăzut la alin (2) se calculează că produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de către un deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, corespunzător fiecărui an de mandat,în limita a maximum trei mandate.
 • Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limita de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară.
 • Indemnizaţia pentru limita de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată.
 • Indemnizaţia pentru limita de vârstă de cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.
 • Indemnizaţia pentru limita de vârstă este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
 • Cuantmul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se suportă din bugetul de stat.
 • Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limita de vârstă se depune la secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz.
 • Indemnizaţia pentru limita de vârstă se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii.

Deptuatul PSD Petru Daea, unul dintre inițiatori, a precizat, potrivit Agerpres, că cei care au avut trei mandate vor primi lunar o indemnizație de 4.000 de lei.

În expunerea de motive, se invocă faptul că ”deputaţii şi senatorii au dreptul la indemnizaţie pentru limită de vârstă, ca un drept firesc, echitabil şi compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară”.

Proiectul este însoțit de o fișă comparativă referitoare la pensiile parlamentarilor europeni și ale parlamentarilor din alte state membre UE. Spre exemplu, se invocă faptul că membrii Parlamentului European, care au o indemnizație de 7.807 euro, la vârsta de 63 de ani, beneficiază de o pensie care reprezintă 0,35% din indemnizația aferentă fiecărui an de mandat.

În același timp, parlamentarii fac trimitere la o serie de categorii profesionale din România care, prin legi speciale, beneficiază de astfel de pensii. Ei susțin, în expunerea de motive, că prin proiectul de lege se elimină ”discriminarea dintre parlamentari, cărora li s-au tăiat pensiile cu caracter specific, în august 2010 şi celelalte categorii de pensii speciale, cărora li s-au întregit pensiile: aviatori, personal diplomatic şi consular parţial), sau care au deja iniţiative legislative, aflate în dezbatere parlamentară: Curtea de Conturi, personalul diplomatic şi consular, funcţionarii parlamentari, grefierii.

Un alt argument în sprijinul controversatului proiect se referă la faptul că deputații și senatorii nu au statutul de angajați, astfel încât, potrivit Codului Muncii nu beneficiază de sporurile prevăzute de legislația muncii, ceea ce ar afecta valoarea punctului de pensie.

Inițiatorii mai susțin că deputații și senatorii sunt supuși unui regim de incompatibilități. ”Interdicţiile şi incompatibilităţile impuse parlamentarilor, similare cu cele ale magistraţilor, fac imposibilă suplimentarea contribuţiilor la asigurările sociale de stat, pe durata exercitării mandatului, astfel că acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se impune la şi o măsură compensatorie”, se arată în expunerea de motive.

Semnatarii mai susțin că prin acest proiect se urmărește și ”creşterea calităţii şi performanţei Parlamentului, prin profesionalizarea acestora ca urmare a creşterii atractivităţii şi motivarea specialiştilor din diferite domenii, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, să candideze la alegerile parlamentare”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.4.2015

Un raspuns

 1. bill
  17.4.2015, 12:47 pm

  “În expunerea de motive, se invocă faptul că ”deputaţii şi senatorii au dreptul la indemnizaţie pentru limită de vârstă, ca un drept firesc, echitabil şi compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară”.
  Pentru a obtine o pensie trebuie sa muncesti…nu 3 zile pe saptamana.Unii au deja o pensie.
  Acesti oameni (255) sunt cei care au intrat in parlament pentru ..afaceri,bani. nici vorba de cei care i-au ales;este bine ca au semnat stim cine suntiar ei au uitat imediat ca sunt in slujba celor care i-au ales si nu invers.MITOCANIE!

Lăsați un comentariu


Stiri

Salariul minim brut crește cu 150 de lei de la 1 ianuarie 2020

Vladimir Ionescu

Guvernul adoptă în ședința de vineri creșterea salariului minim brut, de la suma de 2080 de lei, la 2230 de lei, începând cu data de… Mai mult

Stiri

Activele participanților la fondurile de pensii private au crescut cu 24% în 9 luni din 2019

Adrian N Ionescu

Valoarea activelor totale aflate în administrare de sistemul de pensii private a ajuns la 61,53 miliarde de lei (12,95 miliarde de euro), la 30 septembrie… Mai mult

Stiri

Guvernul modifică OUG 114: Dispar taxa pe activele bancare și cerințele de capital impuse pensiilor private

Vladimir Ionescu

Modificarea OUG 114 / 2018 cât și OUG 19 / 2019 va include şi eliminarea de anul viitor a taxei pe activele bancare, potrivit unei… Mai mult

Stiri

CNSC blochează afacerea tramvaielor turcești pentru București

Vladimir Ionescu

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a anulat decizia de atribuire prin care compania turcească Durmazlar urma să furnizeze Primăriri Municipiului București 100 de tramvaie, conform… Mai mult

Stiri

Lucrări PNDL la decontare / Guvernul refuză plăți de 150 milioane lei și alocările cerute de Gabriela Firea

Vladimir Ionescu

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) a decis respingerea de la plată a unor facturi 146 de milioane de lei pentru obiective de investiţii… Mai mult

Stiri

Cele 6 obiective ale Strategiei fiscal-bugetare pe 2020 – 2022

Adrian N Ionescu

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat obiectivele strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2020-2022, printre care se numără crearea unor politici fiscale predictibile, stimularea creșterii… Mai mult

Stiri

Doar 700 de deținuți au urmat cursuri de calificare profesională în ultimii 2 ani

Vladimir Ionescu

Din cei peste 20.000 de deținuți aflați în penitenciarele din România, doar 700 au urmat cursuri de calificare profesională, în 2017 și 2018. Finanțarea acestora… Mai mult