duminică

21 aprilie, 2024

18 ianuarie, 2011

Un fost bacher a oferit detalii confidenţiale fondatorului WikiLeaks despre conturile din Eleveţia a 2.000 de persoane extrem de bogate.”Sunt împotriva sistemului şi ştiu cum lucrează acest sistem,ştiu din propria mea activitate de zi cu zi”, a spus rudolf Elmer, a un fost bancher cu funcţie importantă care a lucrat în birourile băncii Julius Baer din paradisul fiscal Insulele Cayman. Elmer a refuzat să dea publiciătţii numele clienţilor, care se fac vinovaţi de evaziune fiscală, după cum susţine el, dar Julian Assange a precizat că a acceptat aceste dosare şi le va face publice în câteva săptămâni, sau chiar mai devreme, dacă va reuşi să le studieze între timp. (Washington Post)

UE spune că noua lege a presei din Ungaria nu îndeplineşte toate standardele Uniunii. Legea extinde puterea statului pentru a monitoriza şi penaliza mass-media. Există preocupări legate de faptul că noua lege va putea fi utilizată contra presei care-l critică pe premierul Viktor Orban sau guvernul său de centru drepata, aşadar prevederile legislative au fost criticate de comunitatea internaţională. Comisarul european pentru tehnologia informaţiei Neelie Kroes le-a spus parlamentarilor UE, luni, că există câteva puncte specifice pe care noua lege a presei de la Budapesta se pare, la prima vedere, că nu le îndeplineşte satisfăcător. (Telegraph)

Putin ar putea fi sancţionat de UE din cauza condamnării lui Mihail Kodorkosvki. Sancţiunile ce ar putea fi aplicate primului ministru rus Vladimir Putin sunt luate în considerare de Parlamentul European, ar presupune interzicerea intrării în spaţiul UE a oficialilor implicaţi în acest caz şi îngheţarea conturilor deschise în cele 27 de ţări membre ale Uniunii. Lafinalul lui 2010, Kodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, a fost condamnat la încă 6 ani de închisoare pe lângă cei 8 pe care i-a executat, pentur acuzaţii de fraudă, pe care Occidentul le consideră motivate politic. (Telegraph)


Bancherii sunt plătiţi mai mult decât merită, recunoaşte preşedintele băncii Royal Bank of Scotland. Sir Philip Hampton a declarat pentru BBC că prea mulţi dintre bancherii de investiţii de valoare medie primesc salarii peste medie. Hampton spune că există, însă, şi investitori bancari care îşi merită cu prisosinţă banii, oameni care întra-devăr #fac diferenţa”. (BBC News)

Autorităţile britanice au făcut presiuni pentru a obţine informaţii  de la un centru de detenţie din Bangladesh, unde au murit prizonieri din cauza torturii. Potrivit unei investigaţii realizate de cotidianul britanic The Guardian, autorităţile de la Londra au avut o operaţiune de contraterorism în cooperare cu Bangladesh, prin care se făcea schimb de informaţii între serviciile secrete. Autorităţile britanice au oferit informaţii agenţilor secreţi şi poliţiei din Bangladesh despre conaţionali britanici, apoi au făcut presiuni pentru a obţine date de la prizonierii din respectivul centru de detenţie. Întâlnirile şi schimbul de informaţiii între cele două părţi aveau loc în încercarea de a proteja Marea Britanie de atacurile ce ar putea fi puse la cale în Bangladesh, potrivit surselor din ambele ţări. Deşi ştiau că acolo oamenii sunt torturaţi, britanicii au făcut un pact de păstrare a confidenţialităţii cu autorităţile din acea ţară. (Guardian)

Miniştri de finanţe ai UE au dezbătut, la Bruxelles, problema creşterii fondului de ajutorare a ţărilor din zona euro. Nu este clar încă dacă un pachet mai mare de măsuri economice va fi adoptat luna viitoare sau va fi amânat până în martie. Oficialii au discutat modalităţi de a creşte capacităţile financiare ale Fondului European pentru Stabilitate Financiară şi de a lărgi rolul său pentru a putea achiziţiona acţiuni sau pentru a extinde creditarea în alte state, poate chiar să ajute în viitor la restructurarea băncilor. Preşedintele CE Jose Manuel Barroso a cerut, săptămâna trecută, să se ajungă la o înţelegere pentru a creşte puterile şi funcţiile acestui fond, în 4 februarie, când se vor reuni, din nou, liderii UE. (New York Times)



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: