luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 septembrie, 2016

sri dnaUPDATE: Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri seară, arestarea preventivă a fostului angajat SRI Daniel Dragomir, în dosarul în care este acuzat că i-ar fi ajutat pe cei trei israelieni să obţină informaţii despre procurorul-şef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

UPDATE: Surse apropiate dosarului – citate de agenția Mediafax – au configurat detaliile a ceea ce s-a numit Operațiunea Tornado – afacerea spionării și compromiterii șefei DNA Laura Kovesi.

Fostul angajat SRI Daniel Dragomir le-a plătit celor de la Black Cube 1,2 milioane de euro, bani ce nu ar fi fost ai săi, el având doar rolul intermediarului.


„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracţional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă „BlackCube”, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie. În primele luni ale anului 2016 , la datele de 01.02.2016 şi 16.03.2016 inculpatul Dragomir Daniel a avut două întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit”, precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

Astfel, în perioada martie-aprilie, „la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii „Tornado”, din dispoziţia suspectilor D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei DNA, şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase („scenarii”), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, explică procurorii.

Ulterior, Weiner Ron a accesat ilegal conturile de e-mail a trei persoane apropiate procurorului şef al DNA, spun procurorii, date care au fost „transferate în mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infracţională specifică a echipei Weiner Ron şi Geclowicz David s-a realizat şi consumat pe teritoriul României, aceştia cazându-se în perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucureşti”.

Ca urmare a reţinerii lui Weiner Ron şi Geclowicz David de către DIICOT, cel de al treilea participant la operaţiune, Yossi Barkshtein, nu a mai reuşit să intre în posesia datelor, reuşind să părăsească România pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra, susţine DIICOT.


„Astfel, inculpatul Dragomir Daniel împreună cu suspectul D. Z. au iniţiat constituirea grupului infracţional care să realizeze activităţile delictuoase destinate să conducă la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activităţi de natură intruzivă, primul determinând demersurile infracţionale, acceptând urmările ilicite ale acestora şi mai apoi sprijinindu-le şi prin punerea la dispoziţie a unor date privind persoanele de investigat”, mai spun procurorii DIICOT, citați de Black Cube.

***

Știrea inițială:

Procurorii DIICOT care investighează cazul de spionare și încercare de intimidare a unor apropiați ai Laurei Codruța Kovesi au făcut o nouă reținere în Dosarul Black Cube – Daniel Dragomir, fost ofițer SRI.

Fost şef în cadrul Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, Dragomir este cel care ar fi  intermediat legătura între cei care doreau informaţii despre Codruţa Kovesi, pe de o parte, şi angajaţii firmei, pe de altă parte, potrivit unor surse Mediafax.

Daniel Dragomir este trimis în judecată într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. El este acuzat că a luat mită peste două milioane de lei de la administratorii unor firme, pentru a interveni la funcţionari din Ministerul Finanţelor, ANAF şi Garda Financiară în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA.

În același dosar este judecată și soția sa, Marinela Zoica Dragomir, plutonier major în rezervă, fost subofiţer în cadrul SRI, pentru complicitate la trafic de influenţă şi celelalte fapte.

Daniel Dragomir a părăsit SRI în 2013.

În luna mai, după ce cazul BlackCube izbucnise, Daniel Dragomir scria pe Facebook: „Sefa DNA sa stea in banca ei…Sa astepte cuminte in banca domniei sale pana o sa i se puna bratarile pe care le merita cu prisosinta pe manutele ei mari”.

Reamintim că în dosarul de spionaj BlackCube sunt cercetate deja trei persoane.

Doi angajaţi ai firmei Black Cube, Weiner Ron şi Geclowicz David, sunt acuzaţi că au încercat să o intimideze pe Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, și au fost arestaţi preventiv timp de câteva luni pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Weiner Ron ar fi primit 5.000 de euro pentru această misiune, spun surse judiciare.

Israelienii ar fi primit o listă cu mai multe persoane pe care ar fi trebuit să le urmărească, printre care se afla procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi alte persoane apropiate acesteia.

În acelaşi dosar este vizată şi o a patra persoană, Yossi Barkshtein.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: