16 octombrie, 2017

Electrica (EL) a acceptat candidaturile pentru Consiliul de Administrație propuse de acționarul semnificativ, Ministerul Energiei, deși a depășit termenul anunțat de depunere.

Candidații propuși de minister să facă parte din conducerea Electrica sunt:

  • Doina Elena Dascălu, aflată la sfârşitul mandatului de vicepreşedinte al Curţii de Conturi. Ea a mai îndeplinit mai multe funcţii publice, printre care cele de secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice– Departamentul Buget și de consilier parlamentar la Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare.
  • Constantin Ciprian Iacob, avocat, master în criminalistică

„Convocatorul suplimentat al AGOA, publicat în data de 26 septembrie 2017, prevedea ca acționarii au dreptul de a propune candidați până la data de 10 octombrie 2017, ora 10:00”, a anunțat Electrica.


Ministerul a transmis candidaturile pe data de 10 octombrie, dar după ora limită. Aceste candidaturi au fost acceptate pentru că Electrica a considerat „rezonabilă” întârzierea de opt minute față de data și ora limită anunțate.

Compania a respins alte două candidaturi întârziate ale unor acționari minoritari (Alexandru Botez și Gabriel Dumitrașcu), care nu au respectat data-limită de 10 octombrie. Cei doi consideră însă că au fost nedreptățiți și au reclamat eventualul abuz la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Gabriel Dumitrașcu a fost directorului Oficiului Participatiilor Statului şi Privatizării în lndustrie (OPSPI) și susține că argumentul Electrica „nu este atât de rezonabil pe cât pare”.

AGA Electrica urmează să aibă loc în 26 cotombrie.

O miză de sute de miliarde


Accesul la lichiditățile de miliarde de lei ale companiei este una dintre mizele controlului asupra companiei. Electrica avea la sfârșitul anului trecut aproape 2,8 miliarde de lei în numerar și echivalent de numerar (889 mil. lei) și în depozite, certificate de trezorerie și obligațiuni guvernamentale (1.875 mil. lei).

Tot în 26 octombrie, se supne acționarilor Electrica achiziția unor pachete de acțiuni ale filialelor sale din Transilvania și Munenia Nord, deținute de Fondul Proprietatea, pentru 752 e milioane de lei.

Electrica S.A. (EL) este o companie majoritar privată. Ministerul Energiei are doar 48,75% din acțiunile EL, dar este cel mai mare acționar. Totuși nu are decât trei reprezentanți în CA.

 berd este al doilea cel mai mare acționar cu 8,65% din acțiuni.

Totodată, ofensiva Ministerului Energiei face parte, pe de o parte, dintr-o mai veche dispută dintre reprezentanții statului și conducerea Electrica și acționarii privați care o susțin. Încă din 2015, conducerea Electrica acuză ministerul că încearcă să preia controlul Electrica și să numească administratori pe criterii politice, nu de competență.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: