2 septembrie, 2012

Sursa: Comisia Europeană

România va suferi o pierdere de 35,8% la producția de cereale în anul 2012 față de 2011, din cauza secetei, conform estimărilor din luna august ale Comisiei Europene.

Cifra este îngrijorătoare, dat fiind că în anul 2011, un sfert din creșterea economică a României s-a bazat pe creșterea din agricultură, pe fondul unor condiții meteo excepționale pentru culturi: din creșterea totală de 2,5%, agricultura a contribuit cu o creștere de 0,6% din PIB.

Prognozele europene îl îngrijorează și pe premierul român, Victor Ponta.


”Am văzut şi eu prognozele europene şi e chiar groaznic, e chiar groaznic cât de mult va fi afectată România, cel mai mult din toată Europa, de secetă, dar trebuie să trecem peste anul ăsta greu şi să sperăm că la anul va fi un an bun şi reuşim să recuperăm din ceea ce a rămas în urmă”, a spus Ponta, sâmbătă, în ședința de guvern.

La nivelul întregii Uniuni Europene, Comisia estimează că producția de cereale va fi de 279 de milioane de tone, în anul 2012, cu 2,3% mai puțin față de 2011.

Pe culturi, porumbul va avea cele mai drastice scăderi de producție, cu 11% față de anul 2011, iar grâul moale va avea o recoltă redusă cu 1%.

În schimb, la nivelul UE vor crește recoltele de secară (cu 15,5%), grâu dur (5,3%), orz (3,6%), ovăz (1,5%).

România, cea mai dură scădere la cereale


Pe țări, România va avea cea mai puternică scădere a recoltei din grupul celor 8 principali producători de cereale din UE.

Din cauza secetei, România va înregistra o scădere cu 35,8% a producției de cereale în anul 2012 față de 2011, Ungaria și Spania câte 18,9%, iar Polonia 3,2%, conform prognozei Comisiei Europene.

În schimb, vor avea recolte de cereale mai bune în anul 2012 decât în 2011 Franța (cu 9,2%), Italia (8,5%), Germania (4,6%), Marea Britanie (0,8%).

Cele 8 țări menționate asigură 80% din producția anuală de cereale a Uniunii Europene.

Aceste previziuni l-au determinat pe comisarul european pentru agricultură, românul Dacian Cioloș, să sublinieze necesitatea implementării unei Politici Agricole Comune (PAC) puternice.

”Evoluțiile recente de pe piețele agricole și alimentare au demonstrat încă o dată necesitatea unei PAC puternice. De-a lungul ultimelor săptămâni, seceta în mai multe regiuni ale lumii, a condus la creșteri dramatice ale prețurilor pentru anumite produse, în special porumb și soia, care riscă să destabilizeze anumite sectoare ale agriculturii europene. Această volatilitate excesivă a piețelor arată în mod clar că agricultura lumii necesită investiții, politici publice, management și predictibilitate”, a spus Cioloș.

Guvernul României alocă 42,8 milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă

În România, Guvernul a decis, sâmbătă, să aloce maximum 42,8 miloane de euro pentru acordarea de ajutoare de minimis fermierilor afectați de seceta din acest an.

Prin această hotărâre de guvern, se urmărește sprijinirea a 573.000 de fermieri români: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, persoane juridice precum și orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică care dețin suprafețe de culturi agricole în teren arabil și au înființat culturi în toamna anului 2011, primăvara anului 2012. Cuantumul ajutorului este de 100 de lei pe hectar și se acordă pentru suprafețe cuprinse între 1 ha și maxim 10 ha inclusiv.

Suprafața totală de teren arabil pentru care se acordă sprijinul fiind de circa 1,9 milioane ha.

Suma maximă a sprijinului financiar nu poate depăși echivalentul în lei a 7.500 euro pentru fiecare beneficiar.

În privința irigațiilor, din cele aproape 10 milioane de hectare de teren arabil, România beneficiază de amenajări pentru irigații pe aproape 3 milioane de hectare, în special în sud-estul țării, potrivit datelor de la Agenția națională de Îmbunătățiri Funciare.

Dintre aceste amenajări, doar pe circa 800.000 hectare de teren sunt însă deplin funcționale, conform unor date neoficiale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: