joi

28 martie, 2024

16 iunie, 2015

migrantiFrustrată să lupte fără succes în încercarea de a împărți cu restul Europei povara valurilor de migranți ilegali din Africa, oficialii italieni au anunțat, potrivit Guardian, că sunt gata să acorde vize de călătorie valabile în Spațiul Schengen dacă un acord echitabil în chestiunea migrației ilegale nu se încheie rapid. Miniștrii de interne ai statelor UE se întâlnesc marți în Luxemburg pentru a discuta din nou cum să rezolve această problemă umanitară.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus la începutul lunii mai 2015 ca fiecare stat membru să fie obligat să accepte solicitanţi de azil şi refugiaţi, Bruxelles-ul stabilind pe 27 mai cote pentru fiecare stat membru.

Opinii divergente pe această temă

Consiliul European din luna aprilie a arătat poziţii puternic divergente între statele UE pe această temă, tocmai de aceea s-a şi renunţat inițial la ideea de a impune statelor membre cote de solicitanţi de azil.


Sub presiunea zecilor de mii de migranți ilegali, care în încercarea de a părăsi continentul african traversează Mediterana având ca destinație favorită Italia, guvernul de la Roma este scandalizat de atitudinea altor țări europene și amenință cu represalii.

Potrivit unei analize Guardian, în privința cotelor de migranți impuse de Comisie

  • statele est-europene au respins propunerea
  • Germania susține proiectul
  • aflate sub un tratament special, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca nu sunt obligate de vreo decizie privind imigranții
  • Spania și Portugalia răspund evaziv solicitării
  • Austria și Ungaria amenință cu închiderea granițelor
  • Franța și Elveția refuză să primească imigranți din Italia

Italia amenință

În fața acestor atitudini, Italia pare condamnată să se descurce singură în fața celor care sosesc aproape zilnic pe coastele sale.

Premierul Mateo Renzi a anunțat că situația este inacceptabilă și, dacă statele membre UE nu ajung rapid la ”un acord echitabil” atunci țara sa va adopta contra-măsuri:

  • va refuza atât acostarea bărcilor cu migranți din Libia, cât și a bărcilor străine care îi salvează pe cei care plutesc în derivă pe Mediterana
  • celor care reușesc să evite patrulele de grăniceri Italia le va emite vize temporare de călătorie și îi va ajuta să plece spre alte destinații

”Nu arată bine deloc”, a caracterizat, înaintea reuniunii miniștrilor de Interne, atitudinea guvernului italian un oficial al UE citat de Guardian.

Propunerile Comisiei Europene

Reuniunea miniștrilor de Interne din această săptămână marchează, ironic, 30 de ani de la desființarea granițelor în interiorul Spațiului Schengen, decizie pusă azi la grea încercare.

Ca reacție la tragedia petrecută în Mediterana în luna aprilie, când un vas cu 800 de imigranți s-a răsturnat și toți pasagerii s-au înecat, Comisia Europeană a decis o măsura radicală de a redistribui imigranții sosiți în Italia în restul Europei.

Propunerea Comisiei a fost ca aproximativ 60.000 de migranți, proveniți din Siria și Eritreea, să fie relocați în următorii 2 ani.

Asociațiile umanitare au criticat propunerea, considerând că numărul migranților luați în considerare este ridicol de mic în condițiile în care peste 600.000 de azilanți au intrat în Europa numai în anul 2014.

Comisia Europeană a apreciat că 25 dintre cele 28 de state membre vor contribui la găzduirea migranților, însă noile state membre ale UE din Est au manifestat opoziție și au solicitat ca migranții să fie primiți voluntar, nu obligatoriu.

Comisia Europeană a cerut României să primească – potrivit cotelor stabilite prin agenda privind migraţia – 1705 migranţi (o cotă de 3,75%), solicitanţi de azil, aflaţi acum în Italia şi Grecia.

Cheia de distribuire stabilită de Comisie se bazează pe câteva criterii:

  • Mărimea populaţiei (40%) care reflectă capacitatea de a absorbi un anumit număr de refugiaţi
  • PIB-ul total (40%) – reflectă situaţia economică a ţării şi indică posibilitatea economiei de a absorbi şi integra refugiaţi
  • Media solicitărilor de azil spontane şi numărul refugiaţilor relocaţi din afara UE pe un milion de locuitori, în perioada 2010-2014 (10%), care reflectă efoturile statului membu în trecutul recent
  • Rata şomajului (10%) – ca un indicator al capacităţii de a integra refugiaţi

Publicația britanică Guardian apreciază că reuniunea miniștrilor de Interne nu se va încheia cu o decizie pe acest subiect.

Potrivit regulilor UE, migranții trebuie să solicite azil în statul în care ajung. Italia insistă ca această regulă să fie schimbată, Franța și Germania se opun acestei inițiative italiene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: