16 iunie, 2014

Termenul limită dat Ucrainei pentru plata integrală a datoriilor şi cea în avans a facturilor de gaze naturale care urmează să fie livrate a expirat luni dimineaţa la ora 09.00, ora României, fără ca autorităţile ucrainene să plătească facturile.

Începând cu ora 10.00 a dimineţii de luni, gigantul energetic Gazprom a redus cantitatea de gaz livrată Kievului, afirmă o sursă din companie, citată de Reuters.

Pe de altă parte, compania rusă precizează că a trecut la sistemul de plată în avans a gazului şi că nu a primit nicio plată din partea Naftogaz pentru luna iunie. „Începând de astăzi (n.r. luni), societatea ucraineană nu va mai primi decâtvolumul de gaz pentru care a plătit”, se arată într-un comunicat al Gazprom, fără a se preciza însă care sunt consecinţele în caz contrar.


În plus, concernul rus a avertizat că sunt posibile perturbări ale livrărilor de gaz spre Europa, la fel ca în timpul precedentelor conflicte, din 2006 şi 2009. Aproape jumătate din cantitatea de gaze anturale ruseşti livrate UE trazitează Ucraina.

Situaţia actuală suvine după mai multe runde de negocieri mediate de Bruxelles. Ultima dintre ele, de duminică, a eşuat după ce rusia a respins propunerea de compromis oferită de UE.

Comisia Europeană a sugerat Ucrainei să plătească acum un miliard de dolari în contul datoriei pe care o are, iar restul în şase tranşe până la finalul anului, folosind bani din asistenţa FMI şi UE.

A mai propus ca Ucraina să plătească 385 de dolari pe mia de metri cubi de gaz în timpul lunilor de iarnă, iar în cele de vară doar 300 de dolari/mia de metri cubi.Rusia însă nu a fost de acord să coboare preşul sub 385 de dolari/mia de metri cubi, aplicat pe tot parcursul anului, un preţ comparabil cu cel la care livrează în Europa.


După îndepărtarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, preţul la mia de metri cubi a crescut de la 268 de dolari la 485, o sumă pe care nicio altă ţară din Europa nu o mai plăteşte.

În perioada imediat următoare, Ucraina nu va fi foarte afectată, pentru că, în ultimele săptămâni, a acumulat în depozitele subterane importante rezerve de gaz. iar consumul este, în acestă perioadă, limitat.

Pe de altă parte, Gazprom a anunţat că a deschis proces împotriva Ucrainei la curtea de arbitraj din Stockholm, pentru a recupera 4,5 miliarde de dolari datorie pentru livrările de gaz.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: