vineri

19 aprilie, 2024

30 noiembrie, 2021

Toţi contribuabilii mici şi mijlocii trebui să finalizeze marţi conectarea caselor de marcat electronice fiscale (AMEF) la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al ANAF, transmite instituţia.

Termenul limită de 30 noiembrie nu va fi prelungit, avertizează inspectorii fiscali.

„Aşa cum am anunţat, în perioada imediat următoare, structurile abilitate de control vor întreprinde acţiuni de verificare cu privire la îndeplinirea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a AMEF în vederea transmiterii de date fiscale, prevăzută la art. 3^1 alin. (4) din O.U.G. nr. 28/1999, pentru operatorii economici al căror termen limită de conectare a AMEF a ajuns la scadenţă. Prin excepţie, potrivit art. 3 alin. (2) din OpANAF nr.435/25.03.2021, operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de reţele de comunicaţii electronice au obligaţia completării şi transmiterii unei declaraţii pe propria răspundere (Formularul F4110), prevăzută în Anexa nr. 2 la ordinul menţionat”, se arată într-un comunicat ANAF.


Nerespectarea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 8.000 şi 10.000 lei.

ANAF a demarat la sfârşitul lunii trecut 100 de acțiuni de control la operatori economici, pentru a verifica modul de conformare în ceea ce privește conectarea tuturor aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, achiziționate și utilizate de către aceștia.

La operatorii economici unde au fost finalizate verificările, inspectorii ANAF au constatat că 87% dintre aceștia s-au conformat, iar pentru ceilalți, care nu au realizat conectarea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare.

Conform angajamentelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), până la sfârșitul anului trebuie conectate cel puțin 150 de mii de case de marcat la sistemul electronic al Fiscului.


Până la sfârșitul anului viitor, acest număr ar trebui să depășească 600 de mii de unități.

”Deplina conectare a caselor de marcat va aborda, în special, frauda în domeniul comerțului. Această investiție va contribui la reducerea deficitului de încasare a TVA”, se arată în PNRR.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: