vineri

19 aprilie, 2024

13 iunie, 2017

Până și Călin Popescu Tăriceanu pare să nu mai înțeleagă ce (i) se întâmplă

Răboiul din interiorul PSD prezintă toate caracteristicile unui ”război hibrid” : ”rușii” poartă mustață ce seamănă izbitor cu cea a domnul Liviu Dragnea, iar rolul ”democrațiilor consolidate” aflate sub presiune este interpretat, ironie surprinzătoare, de Sorin Grindeanu.

Analogia nu este perfectă, căci ”omuleții verzi” trimiși în spatele liniilor la săpat tranșee nu au identitate tulbure: despre unii știm că locuiesc în Voluntari și merg la serviciu la Primăria Generală, despre alții știm că s-au mutat din Bănie la București, să poarte de grijă pensionarilor și bugetarilor.

Miza. Personală, a președintelui PSD Liviu Dragnea

Cert e un lucru : miercuri, 14 iunie, PSD urmează să decidă dacă-și spulberă sau nu guvernul instalat cu atâta trudă, după retragerea în ultimul moment a dnei. Shaideh. Informația nu vine de la Liviu Dragnea, ci de la Agerpres (AICI-LINK)


Șeful statului, în mâna căruia pune celălalt capăt al funiei, pare azi într-o poziție mai bună decât în luna decembrie: între timp nici nu s-au mărit salariile – potrivit ”programului de guvernare”, și nici în PSD nu s-a instalat liniștea penală, pe care grațierea, aministia și pragul la abuzul în serviciu ar fi adus-o.

Iar vinovatul pricipal că încă nu s-au bifat principalele două puncte din ”programul personal de guvernare” nu este premierul Grindeanu. Este însuși Liviu Dragnea.

Premierului Grindeanu i s-a cerut demisia înainte asaltului asupra guvernului său chiar din inyteriorul PSD. Să vedem ce înseamnă asta și la ce ne putem aștepta de la guvernarea României, care trebuie să facă un comprimis cu libertatea Dlui Liviu Dragnea: grea potrivire.

Despre inutilitatea demisiilor în alb

Este deja verificat: războiul pe stil nou e acompaniat cu ”fake news”. Cea mai de seamă știre falsă pare povestea demisiilor ”în alb”, depuse ”la partid”.


Prima care a adus vorba de o ”demisie în alb”, acum 6 zile, la Antena 3 (AICI-LINK) a fost Lia Olguța Vasilescu.

Pus în postura ingrată să confirme sau să infirme informația, Liviu Dragnea o confirmă (AICI-LINK). Cu mențiunea: ”Nici nu știu unde sunt depozitate aceste demisii în alb, ei au făcut gestul ăsta, dar eu nu le folosesc pentru că nu cred că asta e o procedură corectă. Adică nu mă duc și le iau din sertar și le pun data. Eu nu procedez așa.”

Acum, toată lumea știe, inclusiv PSD, că cel care a făcut guvernul și cel care cunoaște programul de guvernare ”din scoartă în scoarță” e Liviu Dragnea. Bine, tot Liviu Dragnea a mai explicat că în a doua chestiune se mai poate bizui și pe Darius Vîlcov….

Pare normal la urma urmei ca demisia s-o dai în fața celui care te-a pus acolo, la Guvern. Însă problema lui Liviu Dragnea este că, instituțional, lucrurile nu stau așa.

Miniștrii își depun demisia la Guvern, la Secretariatul General, spre știința premierului, iar prim-ministrul își trimite demisia la Cotroceni.

Dacă există, la PSD se află deci doar foi fără valoare. Or cu valoare de întrebuințare exclusiv în cazul celor mai slabi de înger.

Fake news

Părțile în conflict au apelat până acum la doar la aluzii. Sau au furnizat ”știri pe surse”.

Singurul curajos pare Eugen Tomac, PMP, care a apărut marți cu informația-bombă: Dragnea va propune premier de la UDMR. Reacția lui Kelemen Hunor (AICI-LINK) e elocventă, fiind clar că răposatul Vadim era mult mai pregătit decât Traian Băsescu să bage ”strâmbe”.

De ce este totuși nevoie totuși de schimbarea echipei de guvernare? Răspunsul vine în funcție de interesele vehicolului media sau a surselor:

O variantă des întâlnită în media române ține de neîndeplinirea programului de guvernare. Dar pentru asta nu era nevoie de atâta tevatură, de ședințe, de organizarea unui comitet de evaluare a performanței membrilor guvernului.

Era suficient să citești analiza celor 6 luni de guvernare PSD făcută, luni, de senatorului Florin Cîțu (AICI-LINK).

Legat de evaluarea cabinetului, alt fake-news: Doar 5 miniștri ai cabinetului au trecut cu bine evaluarea (AICI-LINK). Aceștia sunt: Sevil Shhaideh (Dezvoltare), Lia Olguta Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură) şi Mircea Dobre (Turism).

Să crezi că aceste 5 persoane sunt competente în posturile pe care le ocupă e doar o glumă…

Și să nu-i regăsești în listă pe Tudorel Toader și pe Viorel Ștefan, la fel.

Oastea apărătorilor lui Grindeanu

În afara postărilor pe Facebook, rândurile apărătorilor sunt subțiri, constituite public doar din cei care au simțit pe propria lor piele ce simte azi Grindeanu.

Unul dintre apărători e Victor Ponta (AICI-LINK), care ne spune că guvernul nu este al Teleormanului, ci al României.

Un al doilea e cumnatul primului, Robert Cazanciuc (AICI-LINK).

La prima vedere, Liviu Dragnea are o singură emoție: cum ar reacționa președintele Iohannis  la vestea debarcării Guvernului Grindeanu.

Deocamdată, prin vocea purtătorului de cuvânt am aflat, marți, că președintele nu are timp de jocuri politicianiste (AICI-LINK).

De fapt, ținut de marja rezultatului ultimelor alegeri parlamentare, Klaus Iohannis nu are spațiu prea mare de manevră- nu poate relua experimentul guvernului tehnocrat, iar să plaseze povara guvernării pe umerii PNL, nici vorbă. Ce poate președintele? Să-l propună, din nou, pe Sorin Grindeanu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: