vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 septembrie, 2018

foto: themetisfiles.com

Compania de robotică software UiPath, fondată în Bucureşti de Daniel Dines şi Marius Tîrcă, a obţinut o nouă finanţare de 225 milioane de dolari, în urma unei campanii conduse de firmele de investiţii Sequoia capital şi capital G.

Totalul finanţărilor primite de UiPath a ajuns astfel la 400 milioane de dolari, cea mai recentă rundă ducând la o evaluare a companiei de 3 miliarde de dolari, cea mai înaltă evaluare a unei firme IT lansată din România, potrivit Wall Street Journal.

Alte investiţii au provenit de la Earlybird Ventures şi Accel Partners, în urmă cu șase luni și, atunci valoarea de piață a UiPath rezultată era de aproape trei ori mai mică. CapitalG este una dintre diviziile de investiţii ale Alphabet (Google).


„După ani de zile în care au funcţionat în obscuritate trei start-up-uri au dat brusc lovitura pe un segment al pieţei de software pentru companii în care este utilizată inteligenţa artificială, iar acum fiecare dintre cele trei se află într-o cursă pentru poziţia de lider de piaţă. Cele trei firme sunt UiPath, Blue Prism Group şi Automation Anywhere. Firmele au fost fondate în 2005 sau anterior dar au „decolat” numai în urmă cu câţiva ani”, scrie WSJ.

După tranzacţia de luni, UiPath este și cea mai valoroasă companie dintre cele companii citate, Blue Prism având o evaluare de 1,9 mld. dolari iar Automation Anywhere de 1,8 mld. dolari.

La frontierea inteligenţei artificiale

Robotica software este tehnologia care automatizează procesele de lucru din companii și este una dintre cele fierbinți tendințe în domeniu.

În joc este plasarea în avanscena pieței așa numiților roboţi software, care preiau activitățile de rutină precum evidența facturilor, procesarea cererilor de daune în asigurări, trimiterea de scrisori de ofertă și de angajare.


Directorii de IT din companii pot demonsatra că obţine economii imediat ce instalează un robot software care poate face mai repede şi cu erori mai mici activităţile în cauză.

Roboţii UiPath costă doar 20 până la 33% din cât ar plăti o companie unui om şi poate lucra de 3-4 ori mai mult, a declarat pentru WSJ Jairo Quiros, vicepreşedinte pentru servicii globale al companiei Equifax Inc.

Daniel Dines a declarat pentru WSJ că UiPath estimează afaceri de 200 mil. dolari faţă de doar 43 mil. dolari în 2017 şi 3 mil. dolari cu un an înainte. Printre clienţii firmei se numără General Electric, Walmart şi Chevron.

Piața va atinge în acest an venituri de 1,1 mld. dolari de la 325 mil. dolari în 2016, conform companiei de cerecetare Forrester.

Anul trecut, UiPath era una dintre cele trei companii din România care intrau în clasamentul Deloitte Fast 50 pentru Europa Centrală și de Est.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: